hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Fotovoltaika a tepelná čerpadla

Chytrá solární květina

23. 10. 2020

Chytrá solární květina SmartFlower vznikla v Rakousku. Představuje unikátní, k zemi připevněný solární panel vybavený nejmodernějšími technologiemi na zachytávání sluneční energie a její využívání. Je to všeobsažný a soběstačný systém, který se v mnohém liší od monokrystalických či polykrystalických střešních panelů.

Největší rozdíl mezi chytrou solární květinou a střešním solárním systémem je očividný: chytrá solární květina je připevněna k zemi, jako kdyby z ní vyrůstala. Všeobecně jsou systémy, jež se instalují na zem, dobrou alternativou systémů, které se umísťují na střechy. Jejich výhoda spočívá v tom, že se vyhýbají omezením, na která spotřebitelé narážejí, když chtějí solární systém namontovat na střechu.

Střešní solární systémy musí být vždycky alespoň trochu „ušité na míru“, aby vyhovovaly tomu kterému typu a velikosti střechy, na niž mají přijít, zatímco zemní systémy můžeme postavit kamkoliv, kde budou dostatečně vystaveny slunečnímu svitu. Od tradičního fotovoltaického systému se chytrá solární květina liší i tím, že je připevněna k dvojité pohyblivé ose, díky které se může otáčet za sluncem podle toho, jak se přes den pohybuje po obloze, a vyrobit tak maximální možné množství energie získané z jeho paprsků.

Fotovoltaické systémy mohou být jednoduché, účinné a zároveň dokonalé

Díky výše zmíněným rysům zapadá chytrá solární květina do stejné kategorie jako mnohé další fotovoltaické systémy, které se instalují na zem. V čem je tedy lepší? „Prostřednictvím SmartFlower chceme sdělit světu, že fotovoltaické systémy mohou být úplně jednoduché, účinné a zároveň dokonalé. Chceme umožnit více lidem produkovat vlastní elektřinu pro své domácnosti,“ vzkazují její rakouští výrobci. Je to právě specifický design chytré solární květiny, který je klíčovým faktorem toho, jak květina funguje. Chytrou solární květinu tvoří dvanáct okvětních plátků, které se při rozbřesku, když slunce vychází, otevřou. Tyto okvětní plátky jsou pokryty solárními články, a když se květ navečer se západem slunce zavírá, solární články se přitom očistí kartáči, které jsou připěvněny na spodní straně okvětních plátků chytré květiny – vlivem nečistot prý totiž solární panely ztrácejí zhruba 5 % účinnosti.

Květina se otáčí za sluncem
Květina se otáčí za sluncem

Právě tato samočisticí schopnost chytré solární květiny je jedním ze dvou unikátních znaků, jež starou technologii v novém hávu definují a odlišují od ostatních fotovoltaických zařízení, která je možné připevnit přímo k zemi. Druhým rysem, díky němuž je chytrá květina výjimečná, je její naprostá soběstačnost. To v praxi znamená, že obsahuje všechen potřebný hardware a další součástky tak, aby mohla být rovnou a na místě jednoduše nainstalována a okamžitě schopna provozu a v případě potřeby i rozebrána.

Podle výrobců trvá instalace chytré solární květiny pouhé dvě až tři hodiny a stejně jednoduše se dá i odinstalovat a připevnit na jiném místě. Oproti tomu instalace střešních fotovoltaických systémů zabere většinou o mnoho více času, neboť je nutné před jejich namontováním připravit povrch střechy, připevnit držáky, přišroubovat a přidrátovat každý jednotlivý panel a celý systém pak napojit na převaděč, který ho v konečné fázi spojuje s elektrickými rozvody.

Chytrá solární květina zvládá i potřebnou sebepéči

Chytrá solární květina se o sebe dokáže dobře postarat. Je schopna se ochladit o několik stupňů, když je to potřeba, a to pomocí ventilátoru v zadní části květu. V neposlední řadě to zvyšuje její efektivitu, neboť solární články fungují rozdílně v rozdílných teplotách. Chytrá solární květina je díky této své funkci o 5–10 % výkonnější. Květina se stará i o svou bezpečnost. Její solární systém sleduje počasí a na základě pozorování se rozhoduje, zda se otevře, případně jestli zůstane otevřená, a kdy by se květ měl zavřít, aby se ochránil, například při silném větru. K chytré solární květině se vlastně dá přistupovat jako ke každému jinému zařízení připojenému k internetu. K informacím o systému můžeme mít přístup přes aplikaci nastavenou v telefonu a jejím prostřednictvím můžeme systém také kontrolovat a ovládat.

Panel se dá jednoduše přemístit kamkoliv
Panel se dá jednoduše přemístit kamkoliv
 

Chytrá solární květina nabízí zajímavé možnosti

Když chytrá solární květina roztáhne všech svých dvanáct okvětních plátků, sbírá energii ze slunečního záření plochou 4,93 metru čtverečního. K tomu disponuje vlastní baterií o velikosti 13,8 kWh, do které se energie ukládá. Pro představu, k čemu a jak dlouho se dá energie získaná prostřednictvím chytré solární květiny využít, uvádí její výrobci, že jedna hodina jejího využívání odpovídá 15 hodinám sledování oblíbeného seriálu, 101 nabitím chytrého telefonu nebo 182 hodinám svícení LED žárovkou, zatímco za jeden celý den využívání chytré solární květiny si mohou spotřebitelé dopřát 7 horkých sprch s ohřevem vody, 17 plných praček, 50 šálků čaje anebo 100 kilometrů ujetých v elektromobilu.

Výrobce tvrdí, že chytrá solární květina by měla ročně vyrobit zhruba 4 000 kWh v závislosti na tom, na jakém místě na zemi je nainstalována. V Los Angeles by to mohlo být až 5 510 kWh, zatímco ve Vídni jen 3 550 kWh. Pořizovací cena chytré solární květiny se pohybuje mezi 25 a 30 tisíci amerických dolarů včetně instalace, což je v přepočtu 550 až 660 tisíc korun, aniž by v ceně bylo započítáno DPH. Kdyby se tedy cena za 1 kWh pohybovala okolo 3Kč, bude návratnost investice do chytré solární květiny čtrnáct let.

Okvětní plátky solární květiny
Okvětní plátky solární květiny

Při pohledu z druhé strany to znamená, že ve chvíli, kdy květina vyrobí 4 000 kWh ročně, vychází při pořizovací ceně 600 000 Kč 1 kWh na 150 Kč u nás, ale třeba už jen na necelých 110 korun v Los Angeles. Pro ty, kteří mají volné finanční prostředky a mohou si chytrou květinu pořídit, je možné jezdit „zadarmo“ elektromobilem nebo jejím využíváním pokrýt veškerou elektrickou spotřebu domácnosti. Pokud by se chytrá solární květina SmartFlower měla stát běžným zdrojem energie, bude muset její cena každopádně ještě velmi výrazně klesnout.



Zdroj článku: Časopis Priorita
 
Líbí se Vám chytrá solární květina?
Chcete ji mít doma?
Kontaktujte nás a my vše zařídíme!
 

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků