hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Ekologie a energetika

Čtyři středoevropské plynárenské společnosti chtějí vybudovat vodíkovou ''dálnici'' napříč střední Evropou

3. 12. 2021

Středoevropský vodíkový koridor, tak se jmenuje společná iniciativa plynárenských společností, která má vést k rozvoji vodíkové "dálnice" ve střední Evropě. Počítá s tím, že v budoucnu se na Ukrajině bude produkovat vodík, který bude potřeba dopravit přes Slovensko a Českou republiku do oblastí očekávané silné poptávky v Německu a EU. Informuje o tom slovenský provozovatel přenosové soustavy plynu Eustream, Provozovatel plynárenské přenosové soustavy Ukrajiny (Gas TSO of Ukraine), český provozovatel přenosové soustavy plynu NET4GAS a německý provozovatel přenosové soustavy plynu OGE.
 


„Zemní plyn zůstane důležitým zdrojem energie a významným prvkem dekarbonizace i v příštích dvou desetiletích. Přesto je pravděpodobné, že vodík bude kolem roku 2050 hrát významnou roli, protože tehdy by měly evropské ekonomiky dosáhnout uhlíkové neutrality," říká Pawel Stanczak, náměstek generálního ředitele pro rozvoj a transformaci Provozovatele plynárenské přenosové soustavy Ukrajiny. Podle něho je už dnes potřeba začít zkoumat možnosti přepravy. Vodík je podle něho slibnou technologií, která je momentálně v rané fázi zavádění ve větším měřítku. "Partnerství se sousedními provozovateli přenosových soustav by mohlo přinést velké synergie pro rozvoj ‚zeleného‘ vodíku,“ míní Pawel Stanczak.

Slovensko a Česká republika provozují rozsáhlý plynovodní koridor spojující Ukrajinu s evropskými oblastmi poptávky. Slovenský, český i německý plynovodní systém lze k přepravě vodíku využít. „Náš robustní přenosový systém by nabídl flexibilní a velmi nákladově efektivní způsob přepravy zelené energie dále na trhy EU. Jsme odhodláni připravit naši infrastrukturu na přenos vodíku a tím výrazně přispět k cílům EU v oblasti dekarbonizace,“ vysvětluje Rastislav Ňukovič, generální ředitel společnosti Eustream.

Plynárenské společnosti očekávají, že v Evropě bude hlavní oblastí vodíkové poptávky Německo. Dovoz značného množství vodíku bude podle nich nezbytný pro uspokojení předpokládané německé spotřeby.



Plánovaná trasa středovropvského vodíkového koridoru
Plánovaná trasa středovropvského vodíkového koridoru

Iniciátoři projektu se domnívají, že Středoevropský vodíkový koridor lze vytvořit částečným opětovným využitím stávající plynárenské infrastruktury v kombinaci s cílenými investicemi do nových specializovaných vodíkových potrubí a kompresorových stanic. To umožní přepravu vodíku na dlouhé vzdálenosti za přijatelnou cenu.

Partneři začali zkoumat technickou proveditelnost vytvoření Středoevropského vodíkového koridoru pro denní přepravu až 120 GWh čistého vodíku z Ukrajiny do Německa do roku 2030. „I když jsou tyto technické studie velmi složité, jsme přesvědčeni, že díky silnému mezinárodnímu partnerství budeme mít první výsledky o proveditelnosti, kapacitě a nákladech na takovou přepravu vodíku již v příštím roce,“ doplňuje Andreas Rau, výkonný ředitel společnosti NET4GAS.

Mezinárodní vodíková síť je pro budoucí evropský trh nezbytná. Středoevropský vodíkový koridor je důležitým krokem na této cestě, protože nabízí možnost dodávat značné množství vodíku do německých průmyslových center již od roku 2030,“ uzavírá Jörg Bergmann, generální ředitel společnosti OGE, a dodává: „Jedna věc je jistá. Bez širokého využívání vodíku spolu s obnovitelnými zdroji energie nebudeme schopni dosáhnout našich klimatických cílů pro roky 2030 a 2050.“


Zdroj článku: Ekolist


Rubriky článků