hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zajímavosti

Už jste byli v nejzelenějším městě světa?

16. 10. 2020

Ve kterém městě na světě si můžete zaplavat v rušném městském přístavu, zalyžovat si na střeše elektrárny vyrábějící zelenou energii, zařídit si loď na solární pohon, bydlet v hotelu, jenž je ve všech směrech šetrný k životnímu prostředí, a pochutnávat si na farmářských biopotravinách na každém rohu? Odpověď zní – v Kodani, hlavním městě zeleného světa.
 


Soběstačnost a trvalá udržitelnost je pro dánské hlavní město na nejvrchnějších příčkách žebříčku priorit. Na cestě k nim kráčí už dlouho a na intenzitě své snahy stále přidává – také proto, že do roku 2025 by rádo dosáhlo neutrality v produkci uhlíkových emisí.

Sjezdovkou na elektrárně to teprve začíná

Velmi výraznou kodaňskou „pamětihodností“ je Copenhill, centrum pro nakládání se zdroji otevřené na podzim roku 2019. Odpad je tu přeměňován na energii a tou jsou pak zásobovány desítky tisíc domácností a firem. Nabízí ale mnohem víc než jen to. Na své si tu přijdou lyžaři i snowboardisté: shora dolů totiž vede po plášti elektrárny a po jeho obvodu jeden z nejdelších umělých svahů na světě. Samotný vrchol je pak osázen zelení, jíž se můžete vydat třeba na procházku. Z vysokého komína, jakéhosi ekologického majáku viditelného z téměř všech míst v metropoli, vycházejí při provozu obří kroužky čistého dýmu. Ano, zní to jako výjev z povedeného scifi filmu, ovšem v Kodani se tato pohádka stala skutečností.

Dánské hlavní město oplývá nemalým množstvím parků a zeleně a v plánu je také výstavba sedmdesátihektarové přírodní rezervace na severu přístavní zóny. Velká část této městské čtvrti i čtvrti Refshaleøen, ležící přes vody přístavu, už byla zregenerována v duchu trvale udržitelného designu. Domy tu například pokrývají zatravněné střechy, které jednak filtrují dešťovou vodu, jednak budovy izolují.

Copenhill, centrum pro nakládání se zdroji otevřené na podzim roku 2019. Odpad je tu přeměňován na energii a tou jsou pak zásobovány desítky tisíc domácností a firem
Copenhill, centrum pro nakládání se zdroji otevřené na podzim roku 2019. Odpad je tu přeměňován na energii a tou jsou pak zásobovány desítky tisíc domácností a firem.

Ať už po Kodani cestujete jakkoliv, vždycky je to zeleně

Všechny autobusy veřejné dopravy přecházejí z naftového pohonu na elektrický a čím dál více cest je přebudováváno na cyklostezky. Cyklistika má v Kodani vůbec velkou váhu, vždyť do práce tu na kole jezdí i členové parlamentu. Za pár drobných jsou ve městě k pronájmu elektrická kola a na nich můžete kromě jiného přejet i samotný přístav po dvou nedávno vybudovaných cyklistických mostech.

Anebo snad dáváte přednost cestování přímo po vodě? V tom případě si pronajměte GoBoat a prozkoumejte kodaňské kanály. Na loď se vejde až osm lidí a do pohybu ji uvádí elektrický, solární energií hnaný motor. Lodě jsou stejně jako všechny kodaňské přívozy vyrobeny z materiálů pocházejících z trvale udržitelných zdrojů. A ještě třešnička na dortu: na loď si můžete objednat piknik složený z vybraných biopotravin.

Přes palubu velmi pravděpodobně nespadnete, ale kdyby náhodou ano, nevadí: kodaňské pobřežní vody jsou dostatečně čisté na to, abyste si v nich bez obav zaplavali.

Ekologické hotely začínají být další kodaňskou samozřejmostí

Více než dvě třetiny kodaňských hotelů jsou držiteli ekologických certifikátů. Scandic group, která vlastní mnoho městských hotelů, si také dává za cíl co nejdříve dospět k uhlíkové neutralitě, a proto má každý z jejich hotelů svého environmentálního manažera, jehož úkolem je zabezpečit trvale udržitelný design, zdroje energie a stravování v hotelu. V jejich stopách přirozeně kráčí i další hotely s velmi silným environmentálním renomé.

V Kodani se najíte – jak jinak – ekologicky a udržitelně

Ovšem nejviditelněji se kodaňská filozofie soběstačnosti projevuje v místní gastronomii. Dokonce i mnohá „obyčejná“ pizza, burger, hotdog a pivo jsou vyrobeny z poctivých farmářských či bio přísad. Ne nadarmo se pak luxusní ekologická restaurace Geranium jako jediná na světě pyšní třemi michelinskými hvězdami. Nachází se v legendární Kristiánii a její součástí je zahrada, kde roste okolo osmdesáti jedlých rostlin. Při vaření se pak šéfkuchaři Gerania snaží co nejvíce vyhnout produkování jakéhokoli odpadu, například tu vaří vlastní pivo a použité obilí ještě zařadí do vlastních receptů na jídlo.

Gro Spiseri  ve čtvrti Osterbro mají bujnou střešní zahradu, z jejíchž výpěstků vaří pro restauraci nacházející se ve skleníku, který s ní přímo sousedí
Gro Spiseri ve čtvrti Osterbro mají bujnou střešní zahradu, z jejíchž výpěstků vaří pro restauraci nacházející se ve skleníku, který s ní přímo sousedí

Relæ je další restaurace, která si dává záležet na tom, aby všechny suroviny, které tu k vaření používají, pocházely z ekologických nebo bio dynamických farem. Za to si v letech 2015 a 2016 vysloužila pozici nejvíce trvale udržitelné restaurace na světě. V Gro Spiseri ve čtvrti Osterbro zase mají bujnou střešní zahradu, z jejíchž výpěstků vaří pro restauraci nacházející se ve skleníku, který s ní přímo sousedí.

Na novém trhu na Reffenské ulici v Refshaleøenu musí prodejci nabízet své zboží v kompostovatelných obalech, a pokud je to možné, nebalit ho vůbec a ponechat ho k volnému prodeji. V Kodani se nakupování surovin z ekologických zdrojů nepovažuje za žádný nadstandardní přepych, ale za naprosto běžnou a logickou věc. Potraviny z ekologických zdrojů tvoří 24 % z celkového množství potravin prodávaných v metropoli a 88 % jídla zkonzumovaného v kodaňských veřejných institucích také pochází z ekologických zdrojů.

Šest ztracených obrů

Kdyby vám po nějaké době Kodaň už nepřipadala dostatečně zelená, můžete se vydat po jejím okolí a zapátrat po šesti ztracených obrech. Z recyklovaného dřeva je vytvořil Thomas Dambo a do lesů a luk je umístil právě proto, aby kodaňské obyvatele i návštěvníky vytáhl ven z města na místa, která se nacházejí úplně mimo běžné návštěvnické okruhy. Sochy jsou vysoké, podivné a v ničem vůbec nepřipomínají typické turistické atrakce. Jejich hledání je ideální zábavou pro celou rodinu, obzvlášť když máte větší děti.

Ztracení obři je projekt, který se skládá ze šesti velkých soch vyrobených na předměstí Kodaně výhradně z recyklovaných materiálů a skrytých v krásném prostředí Vallensbæk Mose.Ztracení obři je projekt, který se skládá ze šesti velkých soch vyrobených na předměstí Kodaně výhradně z recyklovaných materiálů a skrytých v krásném prostředí Vallensbæk Mose.Ztracení obři je projekt, který se skládá ze šesti velkých soch vyrobených na předměstí Kodaně výhradně z recyklovaných materiálů a skrytých v krásném prostředí Vallensbæk Mose.
Ztracení obři je projekt, který se skládá ze šesti velkých soch vyrobených na předměstí Kodaně výhradně z recyklovaných materiálů a skrytých v krásném prostředí Vallensbæk Mose.


Zdroj článku: časopis Priorita


Štítky: Zajímavosti
Rubriky článků