hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Stavebnictví, budovy

Průmysl i stavebnictví se postupně zotavují

27. 9. 2021

Dosavadní měsíce roku 2021 byly pro průmysl dobou postupného růstu z propadu způsobeného pandemií covid-19. Průmyslová produkce téměř dosáhla nejvyšší úrovně z první poloviny roku 2019. Stavební produkce, která pocítila dopad epidemie později, je zatím na loňské úrovni.
 


„Průmysl aktuálně jede na plné obrátky v rámci možností daných dostupností zdrojů. Jako celek se dostal prakticky na úroveň maxima z první poloviny roku 2019, byť loňský propad způsobený plošnými uzávěrami v některých klíčových odvětvích byl opravdu citelný,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. V porovnání s průměrem roku 2019 produkce klesla v dubnu až září 2020 o 12 %, v prvním pololetí letošního roku však objem produkce za rokem 2019 zaostával již jen o 0,5 %.


Stavební průmysl se pomalu začíná vracet do starých kolejí
Stavební průmysl se pomalu začíná vracet do starých kolejí

Růst v letošním roce vykázala naprostá většina průmyslových odvětví, při podrobnějším pohledu jsou mezi nimi ale značné rozdíly. Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů byla v červenci na úrovni loňského roku, i když v kumulaci od počátku roku byla ještě jednoznačným tahounem růstu celého průmyslu. Odvětví výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství pak těžilo ze zvýšené poptávky po těchto výrobcích. Mezi odvětví, která pandemie výrazně neomezila či je dokonce posílila, patřily například ostatní zpracovatelský průmysl, výroba papíru a výrobků z papíru a farmaceutický průmysl. Výroba nápojů a výroba oděvů naproti tomu patří mezi odvětví, která předcovidové úrovně ještě zdaleka nedosáhla.

Stavebnictví na rozdíl od průmyslu nezažilo v souvislosti s covidem tak strmý pád. Zpočátku roku 2020 vykazovalo ještě relativně dobré výsledky a celkový pokles produkce tlumilo inženýrské stavitelství. Problémy se začaly projevovat až v polovině roku, kdy průmysl začal již oživovat. Bohužel, ani v roce 2021 se nedařilo nastartovat stabilní růst stavební produkce a ta za prvních sedm měsíců byla zhruba na stejné úrovni jako před rokem.

„V 1. čtvrtletí roku 2021 byla základna stále relativně vysoko a k přetrvávajícím problémům s pracovní sílou se přidal rychlý růst cen některých stavebních materiálů. V květnu a červnu se zdálo, že se situace ve stavebnictví obrací k lepšímu, ale červenec dobré výsledky zejména v pozemním stavitelství nepřinesl,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Předpoklady k příznivému vývoji v průmyslu i ve stavebnictví zatím jsou. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení dlouhodobě rostla a loňský pokles o 5,9 % lze vzhledem k okolnostem hodnotit kladně. Také letos jsme zatím do konce července zaznamenali vysoký nárůst orientační hodnoty, a to bez ohledu na miliardové stavby. „Objem uzavřených stavebních zakázek roste již pátým rokem v řadě a letos je zhruba o pětinu výš než ve stejném období minulého roku. Objem nových zakázek v průmyslu se v prvním pololetí roku 2021 meziročně zvýšil o téměř polovinu, v červenci o téměř pětinu. Prakticky stejně výrazně přitom přibývaly průmyslové zakázky domácí a ze zahraničí,“ uzavírá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.


Zdroj článku: ČZSO


Štítky: Zajímavosti, Stavebnictví, budovy, Statistiky, průzkumy
Rubriky článků