hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Stavebnictví, budovy

Stavebním firmám scházejí kvalifikovaní pracovníci

19. 10. 2021

 
Stavebním firmám v Česku v současné době scházejí kvalifikovaní pracovníci, například elektrikáři nebo strojníci. Proti předkrizovému roku 2019 se nabídka volných míst zvýšila až o pětinu. Narůstá počet kandidátů z oborů, které byly nejvíce zasaženy opatřeními proti šíření koronaviru, například hotelnictví nebo pohostinství. Vyplývá to z vyjádření zástupců stavebních firem, kteří odpověděli na dotaz ČTK.

Podle údajů Úřadu práce ČR nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala stejně jako předchozí měsíc na hodnotě 3,7 procenta, předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Ke konci července nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce celkem 358.152 volných pracovních míst, což bylo o 2540 víc než v červnu a o 23.869 míst víc než před rokem.

"Pro nás zůstává problém stejný, jaký byl i před pandemií, trvá velký nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Nejde jen o míru nezaměstnanosti, ale také o to, že po pandemii mají lidé menší chuť měnit zaměstnání a i ti, kdo uvažovali o změně, raději zůstávají u stávajícího zaměstnavatele," uvedla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná. Pokud jde o konkrétní profese, firmě podle ní chybějí například strojníci, pracovníci pro pokládku asfaltu, odborní stavební dělníci, stavební tesaři, elektrikáři, mistři, stavbyvedoucí a kalkulanti.

"Zaznamenáváme nárůst počtu kandidátů z oborů nejvíce zasažených současnou krizí, jako je například hotelnictví nebo pohostinství. Těsně před pandemií nastal mírný odliv části zahraničních pracovníků dále na západ, v souvislosti s covidem pak měly největší vliv na pracovní trh problémy s cestováním mezi zeměmi," sdělila personální ředitelka Skanska Central Europe Slavomíra Sedláčková.

Stavební firmy zažívají nedostatek řemeslníků
Stavební firmy zažívají nedostatek řemeslníků

Situace je podle ní podobná jako na začátku roku 2020. Největší problém není sehnat stavební dělníky, ale elektromontéry, řemeslníky, řidiče nebo obsluhu stavebních strojů, uvedla. "Kvalifikovaných kandidátů, kteří jsou pro naše podnikání klíčoví, je stále na trhu nedostatek. Poptávka je extrémní a zaměstnanci z covidem postižených oborů takovou kvalifikaci opravdu nezískají během pár týdnů," doplnila Sedláčková. Stavebnictví podle ní vyžaduje stále kvalifikovanější zaměstnance i na dříve čistě dělnických pozicích, když strojníci na dozerech nebo finišerech musí umět obsluhovat 3D navádění.

"Proti roku 2019 se u nás nabídka volných pracovních míst zvýšila o 20 procent. Zároveň evidujeme nižší počet reakcí na inzeráty, zejména u odborných a manažerských pozic. Proti roku 2019 klesl o 15 procent. Ve skupině Metrostav, která má zhruba 5000 zaměstnanců, aktuálně máme 70 výběrových řízení. Zájem máme zejména o stavební techniky a inženýry," dodal mluvčí skupiny Vojtěch Kostiha.


Zdroj článku: České noviny


Štítky: Stavebnictví, budovy
Rubriky článků