hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Energetická soběstačnost

Energetická soběstačnost v Chile

22. 6. 2020

Hlavní město Chile investuje značné množství peněz do získávání obnovitelných energetických zdrojů a zvýšení efektivity energie. Město doufá, že se mu tímto způsobem podaří snížit jak množství smogu, tak uhlíkové emise, které produkuje. Zbytek Chile jde ve stopách hlavního města a snaží se být více energeticky soběstačný.
 


Santiago de Chile je závislé na dovozu nafty a plynu. Samo je město schopno vygenerovat pouze 43 procent energie potřebné pro každodenní provoz. Vedení města je ale odhodlané tuto situaci změnit a podniká kroky v oblasti výroby místní čisté energie. Zároveň chce také zlepšit energetickou efektivitu stávajících budov. Věří, že investovat do obnovitelných energií místo dovozu paliv pomůže se snížením uhlíkové emise a se zlepšením kvality městského vzduchu.

Jak to funguje?

V praxi to vypadá tak, že město investuje do projektů zaměřených na obnovitelné zdroje energie a energetickou soběstačnost škol, nemocnic a veřejných budov. V letech 2015 - 2018 investovalo okolo 5 milionů dolarů do opatření na úsporu energie, například do střešních solárních panelů. Tento krok se městu skutečně vyplatil, budovy, na které město nechalo solární elektrárny umístit, zaznamenaly značné snížení výdajů za energie a uhlíkových emisí. Celkem těchto elektráren bylo umístěno patnáct.

Tyto střešní solární systémy městu na energiích ročně ušetří 140 tisíc dolarů, úsporná zařízení a energetická opatření ušetří až 1,2 milionu dolarů za rok. Tím, že se v nemocnicích dbalo na snížení použití fosilních paliv, se vevnitř výrazně zlepšila kvalita vzduchu, teplota, a úroveň hluku.

Solární panely v chilské poušti
Solární panely v chilské poušti


Šetří celá země

Ve stopách hlavního města následuje i zbytek země a energetická opatření zavádí ještě ve větším měřítku. V letech 2013 - 2016 se zemi podařilo zdvojnásobit množství energie, kterou je možno získat z obnovitelných zdrojů. Díky tomuto pokroku v oblasti úspor energie je Chile čím dál tím přitažlivější oblastí pro developery, kteří chtějí využívat větrné, solární a geotermální energie.

Tyto technologie byly kvůli jejich finanční náročnosti až donedávna možné zavádět pouze v bohatých zemích. Náklady šly ale dolů a po jejich využití sáhly i země jako Chile, Indie a Jordánsko. Tyto tři země celosvětově drží první příčky, co se využití obnovitelné energie týče. Zavedení nových úsporných opatření bylo pro tyto tři země výzvou, nicméně se obrat k obnovitelným energiím vyplatil. I přes to, že jsou stále z části závislé na fosilních palivech, jdou zbytku světa tyto země příkladem.

Geotermální energie v Chile
Geotermální energie v Chile


Plány do budoucna

Abychom se vyhnuli fatálním dopadům klimatických změn, jakými jsou třeba stoupání hladiny moří a extrémní oteplování, je třeba okamžitě změnit naše návyky a také způsoby, jakými využíváme energii. Podle výzkumů jsou nejvíce ohrožené hlavně rozvojové země. Pro ně je rizikem jejich poloha a nesnadné přizpůsobení se klimatické situaci. Tím, že budeme investovat do obnovitelných zdrojů energie, si zajistíme budoucnost. Obnovitelné energie jsou schopné generovat nová pracovní místa a zajistit energetickou suverenitu. Máme to štěstí, že si v dnešní době čím dál tím víc zemí uvědomuje, že používání fosilních paliv je nejen škodlivé pro planetu, ale i finančně náročné a nepříliš hodnotné.

Do nedávna bylo Chile, Jordánsko a Indie zcela závislé na fosilních palivech a nyní jsou tyto země světovou špičkou, co se obnovitelných zdrojů týče. V Chile došlo k přechodu na obnovitelné energie nečekaně rychle. Skoro celé dvacáté století byla tato země zásobována energií z vodních přehrad a z argentinského plynu. V roce 2004 si Chile prošlo kvůli suchu a nedostatku plynu velkou energetickou krizí, a teprve tehdy začala chilská vláda řešit, jaké jsou další možnosti získávání energie.

„Nemohli jsme být závislí na ropě, kterou jsme neměli, nebo na dešti, když u nás nikdy nevíte, jestli a kdy zaprší,“ popsal situaci vědec Aldo Madariaga z Centra pro výzkum sociálních konfliktů a soudržnosti v Santiagu de Chile. Tím, že začalo Chile využívat sluneční energie v poušti a větrné energie z pobřežních větrů, se zvedlo procento energie z obnovitelných zdrojů z 5 % na 18 %, a to během pouhých pěti let. Do roku 2050 plánuje chilská vláda toto množství zvýšit na 70 %.

 

Zdroj článku: Priorita



Štítky: Energetická soběstačnost
Rubriky článků