hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Školení a krátké zprávy

První česká environmentální databáze stavebních výrobků

8. 12. 2012

logo

Spolu s trendem úsporných budov roste i poptávka po materiálech, které výstavbu takových budov umožňují a které jsou zároveň samy šetrné k životnímu prostředí. Stavební fakulta ČVUT proto vyvinula databázi Envimat, první český katalog, který na jednom místě přehledně shromažďuje environmentální profily stavebních materiálů a konstrukcí. Architekti a projektanti ji mohou využít k navrhování budov šetrných k životnímu prostředí s ohledem na celý životní cyklus.

Databáze Envimat má za cíl shromažďovat standardizovaná a ověřená data o environmentálních dopadech stavebních materiálů a konstrukcí v mezinárodně uznávaném formátu EPD (Environmental Product Declaration - Environmentální prohlášení o produktu). Interaktivní webové prostředí Envimatu navíc umožňuje analyzovat rozdíly mezi jednotlivými stavebními prvky a optimalizovat tak konstrukci budovy z nového pohledu, jímž je právě svázaná energie a související dopady na životní prostředí, vyplývající z fáze výroby stavebních materiálů. Envimat slouží také jako zdroj dat pro český národní nástroj pro certifikaci komplexní kvality budov SBToolCZ.

Prvním výrobcem stavebních materiálů, který do databáze Envimat umístil EPD svých výrobků je společnost Knauf Insulation.

Více informací ZDE



Rubriky článků