hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Titul Stavba roku 2013 získalo pět staveb z celé ČR

11. 10. 2013

Stavbami roku 2013 jsou ostravská aula Gong, společenské a obchodní centrum Breda & Weinstein v Opavě, Proton Therapy Center v Praze, Lípa resort - Aparthotel Lípa na Děčínsku a Královopolské silniční tunely v Brně. Výsledky včera vyhlásila ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

 

Multifunkční aula Gong Ostrava, Stavba roku 2013Obr.: Multifunkční aula Gong Ostrava

SC Breda&Weinstein, Stavba roku 2013Obr.: Společenské a obchodní centrum Breda & Weinstein v Opavě

Porota v čele s architektkou Radomírou Sedlákovou letos vybírala z 54 přihlášených projektů, dva z nich byly zahraniční. Do finále letošního 21. ročníku soutěže se probojovalo 16 z nich. Letošní Osobností stavitelství byl zvolen poradce ve věcech řízení výstavby a stavebnictví Miroslav Hegenbart.
Stejně jako v předchozích letech byl i letošní ročník určen pro všechny objekty bez rozlišení druhu stavby nebo výše nákladů vynaložených na její pořízení. Podmínkou pro přihlášku do soutěže bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudovaní v období od června 2012 do letošního května.

Proton Therapy Center Praha, Stavba roku 2013Obr.: Proton Therapy Center v Praze

Tituly Stavba roku 2013

Stavba Lokalita Autor Zdůvodnění
Mulfifunkční aula Gong - rekonverze plynojemu Dolní Vítkovice Josef Pleskot Titul Stavba roku 2013 je udělen za vytvoření ojedinělého kulturního centra v bývalé průmyslové zóně se zřetelem k citlivému propojení původní a nové konstrukce.
SC Breda & Weinstein Opava Šafer Hájek architekti Titul Stavba roku 2013 byl udělen za velkorysou proměnu vysloužilého pivovaru na nové společenské a obchodní centrum města se zřetelem k citlivému urbanistickému řešení.
Proton Therapy Center Praha HELIKA Titul Stavba roku 2013 byl udělen za vytvoření ojedinělé stavby pro léčebné účely s výjimečnou technologií s výjimečnými stavebními požadavky se zřetelem k urbanistickému řešení.
Silnice I/42 Brno, VMO Dobrovského B Brno ARCHIKA Titul Stavba roku 2013 byl udělen za vybudování důležité součásti dopravního systému města Brna se zřetelem k netradičnímu řešení Královopolského tunelu se dvěma tunelovými troubami.
Lipa Resort - Aparthotel Lipa Krásná Lípa Atelier Patrik Hoffman Titul Stavba roku 2013 byl udělen za vytvoření ojedinělého souboru staveb pro ubytování v turisticky atraktivním místě se zřetelem k městotvorné funkci.

Aparthotel Lípa - resort Lípa, Stavba roku 2013

Obr.: Lípa resort - Aparthotel Lípa na Děčínsku

Zvláštní ceny

Cena Stavba Lokalita Autor  
Cena Ministerstva průmyslu a obchodu Neutralizační a dekontaminační stanice NDS 10 ve Stráži pod Ralskem Stráž pod Ralskem Intecha  
Cena primátora hl. m. Prahy Administrativní Budova Palác Křižík II Praha D3A
Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR Rekonstrukce a rozvoj Základní umělecké školy Jihlava Jihlava Jaroslav Huňáček, Eva Šestáková
Cena ministra životního prostředí za energetickou úspornost a efektivnost stavby Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada Brno Projektil architekti
Cena ministra životního prostředí za ekologickou stavbu City Green Court Praha Richard Meier & Partners
Cena veřejnosti Mulfifunkční aula Gong - rekonverze plynojemu Dolní Vítkovice Josef Pleskot

 


Zdroj: ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, ČTK



Rubriky článků