hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Na zateplení domů půjde z autovrakového účtu přes miliardu

3. 10. 2013

Na energetické úspory v budovách, zateplení i stavby nových rodinných domů, se může čerpat až 1,5 miliardy korun z takzvaného autovrakového účtu. Ministerstvo životního prostředí může využít peníze, které pocházejí z poplatků na ekologickou likvidaci autovraků, na snižování energetické náročnosti budov, konkrétně pro program Nová zelená úsporám. Z autovrakového fondu se tak možnost čerpání prodlouží o rok, a to do 31. prosince 2014.

 

Zateplování domu, ilustrační fotoMinistr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský dnes podepsal s Antonínem Šípkem ze Sdružení automobilového průmyslu a Jaroslavem Tunklem ze Svazu dovozců automobilů dodatek k již dříve uzavřenému memorandu. Podivínský nedávno neúspěšně jednal s premiérem Jiřím Rusnokem o převodu dalších tří miliard korun z národních zdrojů pro Novou zelenou úsporám. "Uvidíme. Jednání budou probíhat, nicméně program Nová zelená úsporám 2013 má dostatek finančních prostředků, aby v průběhu dalších měsíců mohl přijímat nové žádosti tak, jak budou mít žadatelé zájem," odpověděl na dotaz ČTK ministr. MŽP na podporu programu vyčlenilo miliardu korun, dalších 800 milionů Kč plánuje přidat z emisních povolenek.

V současnosti je z programu vyčerpáno podle www.nzu2013.cz téměř 600 milionů korun a podáno bylo přibližně šest tisíc žádostí. Program začal 12. srpna a příjem žádostí končí 29. listopadu.
Původně uzavřelo MŽP dohodu se zástupci automobilového průmyslu už v roce 2011, tehdy chtělo pomoci osmimiliardovému deficitu v předchozím programu Zelená úsporám. Vzhledem k tomu, že našlo jiné finanční prostředky, se 1,5 miliardy z registračních poplatků vozidel nevyčerpaly. Dohoda zároveň garantovala, že na plné krytí požadavků na sběr a likvidaci autovraků zůstane dostatek peněz a poplatek bude při nejbližší příležitosti zpět využit pouze na podporu sběru a likvidaci autovraků. "V původním memorandu byl závazek MŽP, že při příští novele zákona o odpadech bude zrušena klauzule, že to lze použít na jiné investiční akce mimo autovraky. Situace v čerpání pro program Zelená úsporám byla taková, že částka nebyla vyčerpána, takže se to prodlužuje a částka zůstává nezměněna," řekl novinářům ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Doufá, že s MŽP naopak najde obdobný program na obnovu vozového parku v ČR, jehož průměrné stáří je 14 let.

Program autovraky měl být využíván pouze na podporu sběru a likvidace autovraků, což je uvedeno v současné novele. Účinnost této změny se podepsaným dodatkem posouvá na 1. ledna 2015.


Zdroj ČTK



Rubriky článků