hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavaři se bojí zneužití peněz při odstraňování povodňových škod

19. 6. 2013

Snaha urychlit odstranění a nápravu následků nedávných povodní může podle zástupců českých stavebních firem vést ke zneužití veřejných prostředků. Obavy ze zadávání zakázek v takzvaném režimu nouze bez výběrových řízení přiznává 76 procent ředitelů stavebních společností. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, kterého se zúčastnilo více než 100 významných stavebních firem.


Zadat veřejnou zakázku bez výběrového řízení lze v případě, kdy hrozí další škody na majetku či zdraví. "Krajně naléhavým případem bude určitě oprava budovy, které hrozí zřícení, nebo most před spadnutím. Anebo stržená příjezdová cesta k vesnici či městské části, kam nevede jiná komunikace," uvedl Tomáš Langr, expert na státní tendry ze společnosti Otidea, která se veřejnými zakázkami zabývá.
Urychlení zakázek umožní také vládou vyhlášený nouzový stav. Během něj mohou obce zadávat práce související s nápravou škod rychleji. Právě tato fáze vzbuzuje u stavařů obavy.
Ilustrační foto
Podle více než poloviny velkých společností a zhruba třetiny malých a středních firem budou navíc zakázky realizované bez výběrových řízení s vyšší marží, než je běžná úroveň u standardních výběrových řízení, kdy o zakázku soutěží více firem.
Ani druhá fáze oprav povodňových škod, kdy se budou dodavatelé vybírat standardními výběrovými řízeními, nebude podle zástupců stavebních firem bez problémů. Tuto fázi totiž mohou poznamenat průtahy řízení, například v důsledku odvolávání neúspěšných uchazečů a dlouhého rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které mají neblahý vliv na délku celého výběrové řízení a zejména pak na počátek realizace stavby samotné. Objevují se rovněž i další obavy. "Očekávám složitý průběh zadávání zakázek, protože se veřejní zadavatelé budou určitě obávat následujících kontrol protikorupčních bojovníků," tvrdí jednatel společnosti Swietelsky stavební Petr Čížek.Problémem by také mohlo být přeprodávání zakázek mezi firmami. "Jak ukazují výsledky výzkumu, podle 88 procent ředitelů stavebních společností by zadavatelé měli trvat na výběru subjektů, které budou většinu prací realizovat svými pracovníky," podotkl ředitel společnosti CEEC Researc Jiří Vacek.
Odstraňování povodňových škod by mohlo českému stavebnictví, které se už pátým rokem propadá, pomoci. Určitě ho ale nespasí. "Roční obrat českého stavebnictví je více než 400 miliard korun. Proto částky, které chce vláda uvolnit (v řádu jednotek miliard), pokles trhu nezastaví, mohly by ale současný propad sektoru částečně přibrzdit," odhadl Vacek. České stavebnictví je už pět let v recesi, jen v dubnu meziročně kleslo o dalších 11,4 procenta. Ve srovnání s rokem 2008 je stavební výroba níže o 37 procent.


Autor: ČTK



Rubriky článků