hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Kupec bytu by měl dát pozor na statiku, radí odborníci

10. 4. 2013

Poškozená statika domu a únik tepla netěsnostmi jsou hlavní problémy, se kterými se setkávají inspektoři nemovitostí při prohlídkách technického stavu staveb určených k bydlení. Dnes o tom informovala Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

 

Nejdražší jsou podle odborníků statické vady, tedy například poškozená záhlaví trámových stropů, oslabené krovy půdních vestaveb, absence takzvaných věnců v horních patrech domu či pronikání vody k základům. "Náklady na sanaci těchto vad se mohou vyšplhat až k desítkám procent kupní ceny samotné nemovitosti," upozornila AIN s tím, že tyto vady vždy lze vidět na první pohled.

DřevostavbaMnohem častěji se inspektoři setkávají s úniky tepla. Řešením je dodatečné dotěsnění, což ale většinou znamená nový sádrokartonový obklad. "Celková cena oprav tak mnohdy překročí i desítky tisíc korun," uvedla asociace. Ve starších nezateplených panelových domech zase teplo uniká trhlinami způsobenými pohybem panelů.

Hlavně novostavby se potýkají také s nadměrným hlukem z chodby, který lze částečně snížit jen odstraněním části hotových dlažeb a vrstev podlahy.

AIN proto zájemcům o koupi nemovitosti doporučuje, aby si ji před podpisem smlouvy nechali prověřit odborníky. Ti mohou kromě vyhledání případných vad vyčíslit náklady na nápravu. "Lidem, kteří kupují dům, tak může inspektor ušetřit mnohdy i statisíce korun. Díky práci inspektorů byly jen v minulém roce odhaleny vady, jejichž sanace by stála investory částku blížící se stovce milionů korun," tvrdí asociace.

Firmy sdružené v AIN loni provedly více než 700 prohlídek technického stavu rezidenčních budov v ČR. To představuje necelé procento všech domů určených k prodeji. Firmy v asociaci mají několik desítek inspektorů. Inspekce nemovitostí můžou provádět také autorizovaní inženýři a technici, které sdružuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků.


autor:ČTK



Rubriky článků