hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Tuzemští stavaři očekávají letos pokles odvětví asi o 6 pct

2. 10. 2012

Výkon tuzemského stavebnictví letos klesne asi o šest procent, hodnota stavebních prací se bude pohybovat kolem 430 miliard Kč. Ve srovnání s rekordním rokem 2008 je to pokles o 25 procent, řekl na dnešním Žofínském fóru generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslav Mašek. V roce 2011 odvětví kleslo o 3,1 procenta.

 

"Pokles trvá už čtvrtým rokem a dostat se zpět na rekordní úroveň se nám asi dlouho nepodaří," uvedl Mašek.

Ze stavebních firem podle generálního ředitele SPS navíc zmizelo asi 40.000 pracovních míst. "Firmy nejdříve hodně propouštěly zahraniční zaměstnance, ale poté bohužel i kvalifikované pracovníky," dodal Mašek.

Tuzemské stavebnictví zažilo vrchol výkonnosti v roce 2008 a od té doby nepřetržitě klesá. Obrat nepřineslo ani prvních sedm měsíců letošního roku, odvětví padá naopak rychleji než loni. Aktuální výkon odvětví je podle Českého statistického úřadu nižší než v roce 2005.

Nedostatek zakázek vede stavební firmy ke snižování cen, ale současně v řadě případů ke zhoršování kvality stavebních prací, stojí v nedávno zveřejněné studii společnosti CEEC Research. Podle ředitele pražského závodu Ředitelství silnic a dálnic Jiřího Mayera si bude muset stát pohlídat, aby něco podobného nenastalo například při plánované rekonstrukci dálnice D1, uvedl dnes na Žofínském fóru.







autor: ČTK



Rubriky článků