hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Trh s izolacemi letos v ČR stagnuje

5. 9. 2012

Tuzemský trh s izolačními materiály, na kterém se ročně otočí několik miliard korun, letos přestal růst. Hlavní příčinou je vyčkávání lidí na nový podpůrný program, který by měl přijít po Zelené úsporám. V rozhovoru pro ČTK to řekl obchodní ředitel předního tuzemského výrobce minerálních izolací Knauf Insulation Karel Klátil.

 

„V případě prodejů izolací používaných na fasády je konec Zelené úsporám a čekání na další program dost výrazný," uvedl Klátil. Pokles prodeje se podle něj týká hlavně polystyrenu, u minerálních izolací je situace o něco lepší. Z hlediska typu výstavby se aktuálně na dobré úrovni stále drží poptávka po izolacích určených na rekonstrukce, prodeje pro novostavby ale klesají.

V českém stavebnictví výroba izolací i přes očekávanou stagnaci trhu představuje pozitivní prvek. Růst posledních let podpořil vedle programů typu Zelená úsporám také růst cen energií a snaha lidí ušetřit pomocí zateplování. „Proti běžnému stavebnictví je izolační branže stále v plusu," poznamenal Klátil.

Velikost tuzemského trhu s izolačními materiály činí podle kvalifikovaného odhadu Knauf Insulation zhruba 3,5 miliardy korun, růst trhu dosud činil do pěti procent ročně. Kromě státní podpory pomáhá růstu také například větší poptávka po silnějších izolacích než v minulosti.

Růst poptávky očekává podnik rovněž v souvislosti s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov. Podle této normy musí do 31. prosince 2018 členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové objekty.





autor: ČTK



Rubriky článků