hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Izolace stropu proti teplu a chladu ze střechy

3. 7. 2012

V případě plochých střech nebo nevytápěných podkrovních místností lze zateplit strop zespodu

 

Izolace stropu z vytápěné místnosti se hodí například v bytech, které se nacházejí pod sice vodotěsnou, ale nedostatečně tepelně izolovanou plochou střechou. Anebo pod prostorami, které jsou nevytápěné nebo vytápěné jen zřídka. Protože tepelně izolující podhled je v nosném stropu uchycen na laťové konstrukci připevněné hmoždinkami, nemusí vás stávající podklad stropu zajímat. Původní malba nebo tapety prostě zůstanou na místě. U rovných stropů se můžete také vyhnout vyrovnávací laťové konstrukci a montovat přímo nosné latě. Abyste měli naprostou jistotu, že vám jednoho dne nespadne strop na hlavu, měli byste konstrukci z latí ukotvit ke stropu pokud možno kovovými hmoždinkami pro průměr šroubu 6 mm. Ve veřejných budovách jsou kvůli zvýšení bezpečnosti v případě požáru dokonce předepsány. Plastové hmoždinky by už při relativně nízkém žáru změkly a neudržely se ve stropě.

V případě dřevěného trámového stropu se nosná konstrukce uchytí vruty do dřeva (průměr 5 mm). Jejich délka by měla odpovídat dvojnásobku tloušťky latí. Pozor u zakrytých trámových stropů, např. omítnutým heraklitem nebo podbitím s omítnutým rákosem. Izolovaný podhled musí být v každém případě ukotven v nosných trámech. Upevňovací body pro uchycení latí by neměly být od sebe vzdáleny více než 90 cm.

Zavěšený strop

Podhled izolovaný minerální vlnou tlumí také zvuky z horního bytu. Obzvláště účinná je zavěšená verze, která se hodí u vysokých stropů ve staré zástavbě. Díky zmenšenému objemu místnosti se navíc musí ohřívat méně vzduchu a tím se sníží náklady na vytápění. Parotěsná zábrana je potřeba vždy, když podhled odděluje teplou a studenou část. Parotěsnou zábranu odborníci preventivně doporučují i v místnostech s větším množstvím páry, např. v kuchyni nebo koupelně.


Izolace stropu z teplé strany místnosti

Izolace stropu proti chladu ze střechy

1 Horní části závěsů uchyťte hmoždinkami na předem vyznačená místa ve stropě. Potom můžete nastrčit spodní části závěsů. Jejich výšku lze nastavit. Nosné latě přišroubujte v horizontálním směru k závěsům (dřevěné latě nebo kovové profily).

Izolace stropu proti chladu ze střechyIzolace stropu proti chladu ze střechy








2 Na nosné profily navlečte tepelnou izolaci a parozábranu.


Izolace stropu proti chladu ze střechy

3 Namontujte na profily sádrokartonářské desky. Následovat by měla povrchová stěrka, malba. Další informace k provádění sadrokartonů naleznete v tomto článku Sádrokartony v podkroví 


Zavěšená stropní konstrukce zlepšuje zvukovou izolaci

Strop zavěšený pérovými nebo noniovými závěsy a izolační materiály z minerální vlny jsou účinným opatřením proti hluku shora. Konstrukce musí být po celém obvodu oddělena od stěn.



 

Zdroj článku: Zateplování domu


Ilustrační foto













autor: Jan Vašut/KČ



Rubriky článků