hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

V tuzemském stavebnictví se propouští a asi i dál propouštět bude

7. 6. 2012

Oživení tuzemského stavebnictví je v nejbližším roce nereálné, vyplývá z dnešního zjištění ČTK mezi analytiky a stavbaři. Pokračujícímu poklesu odvětví tak bude zřejmě odpovídat i pokračující propouštění zaměstnanců ze stavebních firem. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více pracovníky v dubnu meziročně klesl o 4,3 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

 

V tuzemském stavebnictví se propouští a asi i dál propouštět budePodle jeho dnes zveřejněných údajů zmírnilo stavebnictví v dubnu sice meziroční pokles na 2,7 procenta po březnovém propadu o 6,1 procenta, příliš šanci na výraznější zlepšení výkonu v nejbližším roce ale nemá.

"Řada malých firem už musela ukončit svoji činnost, středně velké firmy mají velké potíže a propouštění se už dotklo i velkých firem. Přitom firmy musejí propouštět kvalifikované pracovníky, pro které nemají práci," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. Propouštění podle něj zasáhlo i navazující obory typu výroby stavebních hmot, skla nebo keramiky.

Analytik ČSOB Petr Dufek očekává, že zaměstnanost v českém stavebnictví letos klesne zhruba o pět procent. "Tento údaj však může být zkreslený častějším využívám švarcsystému, který firmám umožňuje snižovat náklady na zaměstnance a dosahovat vedle toho i větší flexibility," sdělil ČTK.

V letošním prvním čtvrtletí činil podle statistiků průměrný evidenční počet zaměstnanců v českém stavebnictví 225.141 lidí, což je ve srovnání s předkrizovým rokem 2008 úbytek o 17 procent.

"Stavebnictví strádá nedostatkem zakázek, a to jak ze soukromé sféry, tak z veřejného sektoru. Jde přitom o dlouhodobý trend, jehož změny se už v letošním roce nedočkáme," uvedl Dufek.

Další propad čeká například výstavbu nových bytů, soudí Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. "Trh je nasycen. Na trhu je spousta volných bytů, které čekají na kupujícího. Není proto potřeba stavět další nové byty. Developeři jsou nuceni své projekty odkládat," řekla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Šéf stavařského svazu neočekává obrat k lepšímu pravděpodobně ani v roce 2013. "Pokud bude vláda nadále pokračovat ve své politice škrtů, dopady do zaměstnanosti jsou zřejmé. Bude pokračovat trend snižování počtu pracovníků v celém odvětví stavebnictví," uzavřel prezident SPS Matyáš.








autor: ČTK



Rubriky článků