hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

MMR: Zanedbanost bytových domů představuje časovanou bombu

3. 5. 2012

Zanedbávání oprav a modernizací bytových domů se může stát pro Česko časovanou bombou. Varuje před tím studie, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Odhadované investice nutné k nápravě celkové zanedbanosti bytových domů činí podle analýzy 546 miliard korun.

 

"Bez intenzivního a trvalého zvyšování kvality se stav bytového fondu může stát reálnou hrozbou budoucích let," uvádí studie. V případě panelových domů činí odhady nutných investic do roku 2020 celkem 256 miliard korun. U nepanelových bytových domů činí odhad této částky 290 miliard korun, napsalo MMR s odvoláním na údaje Centra regenerace panelových domů.

Dnes zveřejněná studie se mimo jiné zabývá také dostupností bydlení. "V ČR neexistuje plošný bytový deficit, avšak atraktivní lokality, z nich nejvíce Praha, jsou charakteristické velkými rozdíly mezi poměrně širokou nabídkou a výdajovými možnostmi části domácností, problémem je tedy nedostatek přiměřených a současně cenově dostupných bytů," stojí v dokumentu. Nejvíce ukrajuje bydlení z příjmů seniorů, jednočlenných domácností a samoživitelů s dětmi.

Z loňského sčítání lidu vyplynulo, že v Česku je 3,89 milionu trvale obydlených bytů. Bytů v soukromém vlastnictví z toho bylo 64,5 procenta, nájemních bytů 17,6 procenta, v družstevních bytech žije 11,1 procenta tuzemských domácností. Celkový počet bytů odhadují statistici v Česku na 4,6 milionu.

 

.

.

.

 

autor: ČTK



Rubriky článků