hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavebnictví v ČR v únoru kleslo o 16 procent, nejvíc za dva roky

10. 4. 2012

Stavební výroba v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na 16 procent, což je největší propad za skoro dva roky. Výstavbu omezilo mrazivé počasí, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle statistiků se v únoru snížil počet vydaných stavebních povolení a ubylo také zahájených a dokončených bytů.

 

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tuzemská únorová stavební produkce snížila proti loňskému únoru o 17,2 procenta. Očištěná od sezonních vlivů byla proti lednu nižší o 2,4 procenta. "Propad stavební produkce zčásti ovlivnily extrémně nízké teploty, které dočasně zastavily práce na některých stavbách," uvedli statistici.

V pozemním stavitelství stavební výroba v únoru meziročně klesla o 11,3 procenta, produkce inženýrského stavitelství se snížila o 30,2 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně snížil o 4,9 procenta na 6774. Orientační hodnota těchto staveb klesla meziročně skoro o polovinu na 21 miliard korun, což je ale částečně dáno vysokou srovnávací základnou z února 2011.

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví pokles hodnoty nových staveb souvisí s faktem, že se v posledních letech nezahajují žádné velké projekty. "Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR neočekává zásadní obrat k lepšímu ani v dalších měsících letošního roku," uvedl jeho tajemník Michael Smola.

"Hlavním důvodem propadu bylo zvýšení nižší sazby DPH. Mnoho prací bylo fakturováno již v prosinci. Tehdy proto stavebnictví falešně rostlo o 14,5 procenta. Práce byla ale v realitě provedena až později," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Podotkl, že proti lednu a únoru 2008, kdy byla ekonomika rychle rozjetá, poklesla letos výroba o 38,4 procenta.

Zahájených staveb bytů v únoru meziročně ubylo o 11,9 procenta na 1845 jednotek. Počet zahájených bytů v bytových domech klesl o 46,6 procenta, u bytů v rodinných domech naopak stoupl o 12,6 procenta. Počet dokončených bytů klesl o 2,2 procenta na 2091, o více než dvě pětiny se snížil v bytových domech, v rodinných naopak stoupl o skoro osm procent.

"I když se počasí v dalších měsících zlepší a stavebníci budou dohánět zimní skluz, tak celkové výsledky tohoto odvětví budou letos opět velmi slabé," předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek. "Půjde už o čtvrtý rok soustavného propadu českého stavebnictví v řadě," dodal.

Průměrný počet pracovníků ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci klesl v únoru meziročně o 4,6 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců vzrostla o 4,8 procenta na 26.346 Kč.

Ve 27 zemích Evropské unie stavební produkce podle údajů Eurostatu v letošním lednu meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o procento. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,8 procenta a inženýrské o 1,4 procenta.





autor: ČTK



Rubriky článků