hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Průmysl podle analytiků zažil úspěšný rok, stavebnictví ovšem ne

8. 2. 2012

Pro tuzemskou průmyslovou produkci byl loňský rok podle analytiků oslovených ČTK úspěšný, když se průmysl dostal na předkrizovou úroveň roku 2007. Letošní rok bude ovšem podle ekonomů mnohem slabší a někteří nevylučují ani pokles průmyslu. Naopak loňský vývoj ve stavebnictví hodnotí analytici jako velmi slabý, který byl pozitivně zkreslen ke konci roku vlivem růstu daně z přidané hodnoty od letošního roku.

 


Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta, v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta. České stavebnictví v loňském roce kleslo o 3,1 procenta. Pokles by mělo stavebnictví podle odhadů zaznamenat i letos.

"Za celý loňský rok se průmyslová výroba zvýšila o 6,9 procenta po růstu o 10,2 procenta v roce 2010. Díky tomu výkon průmysl dosáhl předkrizové úrovně dosažené v roce 2007," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Letos ovšem podle jeho odhadu i předpovědí dalších ekonomů nepřesáhne růst průmyslu dvě procenta. Analytici Raiffeisenbank dokonce čekají pokles průmyslu o 2,7 procenta.

"Stav české ekonomiky se ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu období mírně zlepšil. Průmysl si udržel stabilní meziroční tempo. Stavebnictví se nicméně díky meziročně lepšímu počasí vymanilo z poklesu a služby svůj propad citelně zmírnily," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. To podle něj omezuje riziko, že by ve čtvrtém čtvrtletí vykázal HDP druhý mezičtvrtletní pokles po sobě a že by česká ekonomika upadla do technické recese.

"Na základě zveřejněných dat odhadujeme, že v posledním čtvrtletí 2011 po sezonním očištění dosáhl mezičtvrtletní růst HDP 0,4 procenta, meziroční HDP 1,1 procenta a celoroční HDP za 2011 dosáhl 1,8 procenta," dodal Sobíšek.

Prosincová data o průmyslové produkci podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka rozhodně nezklamala. Nepříliš pozitivně lze však podle něj hodnotit hluboký pokles nových tuzemských objednávek. "Na to, že dynamika průmyslové výroby může v nejbližších měsících dále zpomalovat, poukazují hodnoty indexu nákupních manažerů v průmyslu a slabá poptávka z domácí ekonomiky. Na druhou stranu některé statistiky od našich německých sousedů ukazují vlídnější tvář a dávají českým průmyslovým výrobcům naději," uvedl.

V roce 2012 se však ani průmysl podle analytika ČSOB Petra Dufka nevyhne zpomalování produkce kvůli slabé poptávce. "Na sedmiprocentní růst můžeme na delší čas zapomenout. O dalším vývoji tohoto nejvýznamnějšího odvětví české ekonomiky rozhodne evropská poptávka, které doba šetření příliš nepřispívá," uvedl.

Rovněž lepší výsledky stavebnictví ke konci roku podle Dufka nelze považovat za svítání na lepší časy, ale spíš o výsledek ovlivněný shodou okolností. Stavební produkce v prosinci 2011 vzrostla meziročně reálně o 14,6 procenta. "Na prvním místě je nízký srovnávací základ z předchozího prosince a hned na druhém pak příznivé počasí v závěru roku. Vyloučit nelze ani fakturace před koncem roku za nižší DPH," uvedl Dufek.

"Obecně lze říct, že byl rok 2011 velmi slabý. Všichni cítili, jak se zhoršuje klima v Evropě. Sázky na to, že růst DPH zdraží byty, nestačily tento vliv vykompenzovat," uvedl ke stavebnictví analytik Next Finance Vladimír Pikora.






autor: ČTK



Rubriky článků