hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Realitní investice ve střední Evropě loni nejvíc rostly v ČR a SR

19. 1. 2012

Investice do podnikatelských nemovitostí ve střední Evropě se loni meziročně zdvojnásobily na 6,1 miliardy eur, tedy asi 156 miliard korun. Největší růst vykázaly nákupy kancelářských budov, obchodních center a dalších komerčních realit v Česku, kde se investice zvýšily zhruba pětinásobně na 2,2 miliardy eur (kolem 56 miliard korun). Podobně rostlo i Slovensko. ČTK to dnes sdělila realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

 































Na Slovensku se nákupy komerčních nemovitostí zvýšily na 263 milionů eur (6,8 miliardy korun) z předloňských 53 milionů (1,4 miliardy korun). V Polsku investoři za nemovitosti k podnikání v roce 2011 utratili 2,58 miliardy eur (66 miliardy korun). Zbytek celkových investic připadá na Maďarsko a Rumunsko.

Čísla C&W jsou v případě Česka ještě o kousek lepší, než jaká minulý týden zveřejnila konkurenční Jones Lang LaSalle. Podle předběžného odhadu této firmy v roce 2011 investoři v Česku utratili za komerční nemovitosti 2,07 miliardy eur (kolem 53 miliard korun).

"Již dnes jsou v přípravě velké transakce a pokud dojde k jejich uzavření, mohl by letošní celkový objem investic v České republice dosáhnout podobné částky jako v uplynulých dvanácti měsících. Rovněž očekáváme, že na trh bude proudit kapitál z nových zdrojů," uvedl k výhledu na letošní rok vedoucí investičního týmu C&W v Česku a na Slovensku James Chapman.

Na úrovni střední Evropy už ale odborníci zopakování loňských výsledků nečekají. "Vzhledem ke složitější finanční situaci neočekáváme, že by se objem transakcí ve střední Evropě za rok 2012 vyrovnal loňskému roku - naše předpověď je zhruba pět miliard eur," sdělil partner C&W Charles Taylor.

Na středoevropské úrovni i v Česku loni převažovaly investice do obchodních center a dalších maloobchodních nemovitostí. Na celkovém objemu obchodů se podílely zhruba z poloviny. Vlastníka v Česku změnila například Olympia Brno, která je největším regionálním nákupním střediskem v ČR, dále Palác Flóra v Praze, Forum Ústí nad Labem a Forum Nová Karolina.

Většinu tuzemských nákupů uskutečnili zahraniční investoři. Z domácích firem byla stejně jako předloni nejaktivnější skupina CPI miliardáře Radovana Vítka.





AUTOR: ČTK



Rubriky článků