hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Prodejní ceny bytů v letošním třetím čtvrtletí klesaly

14. 12. 2011

Nové byty v Česku byly v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 1,4 procenta levnější. Starší byty zlevnily o 2,6 procenta. Údaje o cenách, za které se byty nakonec skutečně prodávají, dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

 

Ve srovnání s druhým čtvrtletím realizované ceny nových bytů podle statistiků klesly o 2,1 procenta. V případě staršího bydlení se prodejní ceny snížily o 0,5 procenta, v Praze činil mezičtvrtletní pokles 2,2 procenta.

"Pokud srovnáme statistiky rezidenčních cen v Praze v loňském a letošním roce, výraznější pokles nastal vloni, mírné poklesy letošního roku jsou dle našeho názoru zapříčiněny především zvyšující se nabídkou levnějších nových projektů," řekl ČTK analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný. "I proto se domníváme, že trend zůstane i pro další období nezměněn," dodal.

Proti třetímu čtvrtletí 2009 byly ve stejném období letošního roku starší byty levnější o 6,9 procenta. Nové byty zlevnily ve srovnání s průměrem roku 2008 o tři procenta.

U nových bytů sledují statistici vývoj realizovaných cen zatím jen v Praze, protože pro zbytek republiky chybí dostatek údajů. V případě starších bytů sbírá ČSÚ data od realitních kanceláří. Statistický úřad upozorňuje, že metodika je stále ve vývoji a čísla tak ještě může revidovat.

Čísla o vývoji cen bytů publikoval v úterý také soukromý Institut regionálních informací (IRI) z Brna. Tržní ceny starších bytů v ČR od roku 2008 klesly podle IRI průměrně o 17 procent. Nejvíce padaly v Ostravě, o 23,8 procent. Naopak nejnižší propad zaznamenalo z krajských měst Ústí nad Labem, kde bylo snížení cen pětiprocentní.







autor: ČTK



Rubriky článků