hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

ČSÚ: Stavebnictví v září zpomalilo propad na 6,7 procenta

8. 11. 2011

Tuzemské stavebnictví v září meziročně zpomalilo pokles na 6,7 procenta po srpnovém propadu o 7,7 procenta. Počet zahájených bytů v září stoupl o 2,4 procenta, počet dokončených bytů naopak meziročně klesl o 41,5 procenta. Oznámil to včera Český statistický úřad.

 

"Pokračuje trend stavebnictví založený na nedostatku nových zakázek, které nepřicházejí především z veřejného sektoru," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stavebnictví se přitom podle něj "neblýská na lepší časy" ani v nejbližších měsících a možná ani letech. "Sice se v posledním měsíci trochu začalo stavět o něco málo více nových bytů, avšak o počátku nového trendu se rozhodně hovořit nedá," dodal. Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory na stavebnictví stále dopadají následky splasknuté realitní bubliny.

Stavební produkce očištěná od sezonních vlivů byla v září meziměsíčně vyšší o 0,3 procenta. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 7,3 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 5,5 procenta. Stavební produkce od počátku roku do konce září klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 14,9 procenta.

ilustrační foto

Růžové vyhlídky nečekají stavebnictví ani v příštích letech, soudí ekonom Pikora. Odvětví se podle něj bude potýkat také se zvýšením daně z přidané hodnoty. "Přítomná poptávka proto nebude dostatečně posílena, ale bude trvale oslabena poptávka pro příští roky. Stavebnictví se proto podle nás vrátí na své předkrizové hodnoty až po mnoha letech," sdělil Pikora. Sestupný trend odvětví bude pokračovat v roce 2012 i podle partnera společnosti KPMG Česká republika Pavla Klimenta.

Počet zahájených bytů v září vzrostl na 2494 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech se zvýšil o 10,4 procenta, v bytových domech poklesl o 5,7 procenta.

Počet dokončených bytů v září meziročně poklesl na 1968 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 14,7 procenta. V bytových domech klesl počet dokončených bytů o 73,9 procenta, což bylo částečně zapříčiněno vysokou srovnávací základnou září 2010.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v září meziročně snížil o 7,7 procenta. "Vládní politika škrtů přímo podporuje devastaci prestižního oboru, který je nucený sahat k nepříjemným opatřením, zejména k propouštění zaměstnanců," komentoval čísla prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Průměrná měsíční nominální mzda pracovníků ve stavebnictví meziročně vzrostla o 3,4 procenta a činila 28.485 korun.

Počet vydaných stavebních povolení se v září meziročně zvýšil o 4,4 procenta, stavební úřady jich vydaly 9456. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 15,9 procenta. "Orientační hodnota klesla především na nové výstavbě," uvedl ČSÚ.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2011 v zemích evropské sedmadvacítky meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 0,6 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,1 procenta a inženýrské stavitelství vzrostlo o 3,2 procenta.

V celém třetím čtvrtletí stavební produkce klesla meziročně reálně o 8,4 procenta. Produkce pozemního stavitelství se snížila o 5,3 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 14,6 procenta.

Počet zahájených bytů se ve 3. čtvrtletí meziročně snížil o 7,4 procenta na 7104 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 0,4 procenta, v bytových domech klesl počet zahájených bytů o 12 procent.

Počet dokončených bytů meziročně poklesl o 10,8 procenta na 6616 bytů, a to v rodinných domech o 3,1 procenta, v bytových domech o 22,5 procenta.

 

autor:ČTK




Rubriky článků