hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Před 120 lety byla otevřena petřínská rozhledna v Praze

19. 8. 2011

"Malá Eiffelovka" zdobí pražské panoráma už od roku 1891, kdy byla slavnostně otevřena 20. srpna. Petřínská rozhledna je osmiboká železná věž, vysoká přes 60 metrů. Tvoří ji tubus, na němž je dvojité točité schodiště, dále vlastní konstrukce a přízemní pavilón. První patro je ve výši 20 metrů, na vyhlídkovou terasu vede 299 schodů. 



Díky Jubilejní zemské výstavě z roku 1891 získala Praha dvě atrakce, s nimiž se chlubí dodnes - Petřínskou rozhlednu a lanovku. Zasloužil se o ně Klub českých turistů, jehož členové se v roce 1889 vrátili z Paříže nadšeni Světovou výstavou a jejím symbolem - zbrusu novou Eiffelovou věží. 

Pro pětkrát zmenšenou napodobeninu pařížské Eiffelovky byl vybrán vrch Petřín. Stavba podle projektu inženýrů Františka Prášila a Julia Součka trvala pouhých pět měsíců a pár dnů. Kolaudována byla 28. července. 

O jednu ze svých dominant Praha málem přišla v roce 1938 za sokolského sletu. Po požáru, který tehdy vznikl v kabině výtahu, musela být částečně přestavěna horní část rozhledny. 
    
Veřejnosti sloužila rozhledna do roku 1979, kdy byla pro havarijní stav tubusu a schodiště uzavřena. Až po 12 letech se v květnu 1991 o zpřístupnění věže zasloužili organizátoři Všeobecné československé výstavy. V roce 1998 přešla "stará dáma" do majetku města a do správy Pražské informační služby. A v roce 2002 dostala po dvouleté rekonstrukci nový elegantní kabát.








autor: ČTK, foto: vyletnik.cz



Rubriky článků