hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

České stavebnictví v červnu prohloubilo propad na 6,3 pct

8. 8. 2011

Tuzemské stavebnictví v červnu meziročně prohloubilo propad na 6,3 procenta, po květnovém poklesu o 4,9 procenta. Za celé druhé čtvrtletí se výkon odvětví snížil o 5,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).


 

























"Ze statistických údajů ČSÚ vyplývá, že ani letní období, které přeje zvýšené aktivitě oboru stavebnictví, nedokáže obrátit negativní trend do pozitivních čísel. Pokles stavební výroby v ČR stále pokračuje," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš.

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové může za pokračující propad odvětví několik faktorů, mezi nimi i škrty státních výdajů. Na investice do výstavby podle ní zatím nemají ani firmy. "A domácnosti jsou mimořádně slabé, je vysoká míra nezaměstnanosti a reálné mzdy rostou jen slabě, takže investice do bydlení ještě nejsou na předkrizové úrovni," sdělila analytička.

Stavaři začali v červnu v Česku stavět 2342 bytů, což byl ve srovnání se stejným loňským měsícem pokles o 4,3 procenta. Počet zahájených bytů v bytových domech poklesl o 54,7 procenta, v rodinných domech se naopak začalo stavět o 17,6 procenta bytů víc. Ve druhém čtvrtletí se v České republice začalo stavět 7593 bytů, meziročně to bylo o 5,4 procenta méně. Počet dokončených bytů v červnu klesl o 16,9 procenta na 1279 jednotek. Počet dokončených bytů v bytových domech poklesl o 36 procent, v rodinných domech se snížil o 6,9 procenta. V období od dubna do konce června se počet dokončených bytů meziročně propadl o 22,1 procenta na 5394 jednotek.
 
Produkce pozemního stavitelství, tedy hlavně výstavby budov, klesla ve druhém čtvrtletí o 2,5 procenta, inženýrské stavitelství vykázalo meziroční pokles o 11,7 procenta.

Stavební úřady vydaly v červnu meziročně o 7,9 procenta stavebních povolení více, jejich orientační hodnota ale klesla o 8,3 procenta na 33,8 miliardy korun.
Průměrný počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci se ve stavebnictví v šestém měsíci meziročně snížil o 4,7 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců klesla o 2,7 procenta na 28.222 korun.

Na vývoj stavebnictví po zbytek roku mezi analytiky jednoznačný názor nepanuje. "Ve vývoji stavební produkce se bude v druhé polovině roku projevovat i snížení výstavby solárních zdrojů, což pravděpodobně dále přispěje k meziročnímu kumulovanému poklesu," soudí partner společnosti KPMG Česká republika Pavel Kliment.

Šichtařová naopak nevylučuje, že oboru může přechodně pomoci obava ze zvýšení daně z přidané hodnoty. "Takže kdo ví, že během dvou let bude muset postavit dům či byt, snaží se co největší část stavby stihnout ještě před koncem roku," řekla analytička. Stavaři se navíc budou podle Šichtařové snažit fakturovat před koncem roku ještě neuskutečněné stavební práce. "Takže na konci roku 2011 statistika ukáže umělé navýšení stavební aktivity a naopak na počátku roku 2012 bude statistika opět podhodnocena," dodala.

Postupný růst oboru očekává SPS v Česku až v roce 2013. "Bude to ale záviset na skladbě rozpočtu a prorůstových opatřeních vlády v nejbližších letech. Nyní nově také na vývoji světových burz a na dopadech jejich pohybů do světových ekonomik," poznamenal prezident svazu.

V celé Evropské unii klesla stavební produkce v květnu podle údajů Eurostatu meziročně po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o procento. Pozemní stavitelství se snížilo o 2,5 procenta, inženýrské stavitelství vzrostlo o 4,4 procenta.









autor: ČTK



Rubriky článků