hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Nabídkové ceny bytů v minulém čtvrtletí klesly o dvě procenta

12. 7. 2011

Nabídkové ceny bytů v Česku v letošním druhém čtvrtletí klesly o dvě procenta. V Praze se snížily o 3,2 procenta, mimo hlavní město o 0,9 procenta. ČTK to dnes zjistila z webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).


ilustrační foto


"Z analýzy vývoje nabídkových cen bytů je zjevná pokračující cenová stagnace, která je primárně výsledkem převisu nabídky nad poptávkou," komentoval čísla partner poradenské společnosti KPMG Česká republika Pavel Kliment. Významnější růst cen bydlení podle něj pravděpodobně nelze očekávat dřív, než znovu ožije spotřebitelská poptávka.

ČSÚ při výpočtu nabídkových cen vychází z veřejně dostupných zdrojů, například z nabídek realitních kanceláří. Podle mnoha odborníků se ale nabídkové a realizované ceny, tedy takové, za které se byty skutečně prodají, můžou výrazně lišit.

Například zástupci serveru realitymix.cz a sítě realitních kanceláří dumrealit.cz nedávno uvedli, že rozdíl mezi nabídkovými a skutečnými prodejními cenami stoupl za posledních 12 měsíců z šesti na 12 procent. Nabídkové ceny tuzemských bytů jsou podle nich v průměru o pětinu nižší než před vypuknutím finanční krize v roce 2008.

Kromě nižších cen přinesla krize na realitním trhu také změnu ve skladbě stavěných bytů. "Největší developerskou aktivitu v posledním půlroce na pražském trhu s novými byty sledujeme v nižším cenovém segmentu od 40.000 do 50.000 korun za metr čtvereční, které se staví ve vnějších částech hlavního města," řekl ČTK analytik poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný. Dražších bytů developeři podle něj staví jen málo, soustřeďují se hlavně na prodej již postavených jednotek.

V květnu podle statistiků stavaři zahájili v Česku výstavbu 2985 bytů, což je meziročně o 6,4 procenta víc. Počet dokončených jednotek v pátém měsíci meziročně poklesl o 18,8 procenta na 2023 bytů.


autor:ČTK


Rubriky článků