hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Kalousek: Peníze z EU pomohou s daní u stavebního spoření

7. 7. 2011

Peníze, které Evropská unie vrátí Česku z přebytku loňského rozpočtu, pomohou vyřešit propad příjmu českého rozpočtu spojený se zrušením padesátiprocentní daně na státní podporu stavebního spoření. Serveru iDnes.cz to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Soudní zrušení daně zvýšilo schodek rozpočtu o více než pět miliard korun. EU v úterý rozhodla, že formou snížených poplatků ČR vrátí asi 1,2 miliardy korun.


 

"Vzhledem k tomu, že jsme ještě nevyřešili, jak naložit s tímto propadem, půjde o vítaný příspěvek," řekl Kalousek. Podle něj ale nelze tyto peníze zapojit do pravidelných výdajů, neboť je to nepravidelný příjem státní pokladny.

Ústavní soud (ÚS) na konci dubna kvůli zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření. Norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory v roce 2010, ale podle soudu bylo toto mimořádné zdanění protiústavní.

Na základě rozhodnutí ÚS vyplatilo ministerstvo financí stavebním spořitelnám většinu zbylé státní podpory za loňský rok, částka činila zhruba 5,2 miliardy korun. O tuto sumu se tedy letos zvýšil schodek státního rozpočtu.

V souvislosti s výpadkem tohoto příjmu státního rozpočtu ministr Kalousek později navrhl zablokovat 2,6 miliardy korun, kterými stát financoval ztráty regionální železniční dopravy.
Evropská unie vracela celkem 4,54 miliardy eur, tedy kolem 90 miliard korun. Více než polovinu celé sumy, přesně 2,7 miliardy eur, tvoří neutracené dotace. Zbývající částka je složena z úroků z prodlení či pokut.








autor: ČTK



Rubriky článků