hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavební spoření - státní podpora max. 2000 Kč

8. 6. 2011

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh na omezení stavebního spoření. Státní podpora by podle návrhu měla klesnout na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Závěrečné schvalování se uskuteční na některé další schůzi sněmovny. Nyní by měl předlohu posoudit rozpočtový výbor.


ilustrační foto
Opozice omezení státní podpory stavebního spoření kritizuje. Pokusila se normu zamítnout. Pro takový návrh však nezískala dost hlasů.

Například poslanec ČSSD Alfréd Michalík uvedl, že vláda staví reformy tak, že je zaplatí pouze občané. "Je tu vidět přístup vlády. Pošle složenky našim babičkám a říká zaplať za Koženého, za Pitra. Toto je pouze mírná obdoba tohoto přístupu," řekl Michalík.

Naopak poslanec Vladislav Vilímec (ODS) postup vlády hájil. "Celkový objem podpory neúměrně zatěžuje státní rozpočet. Při zachování dosavadních podmínek by tento příspěvek znamenal do roku 2014 nejméně deset miliard korun ročně," podotkl poslanec.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že sněmovna již jednou obdobný návrh schválila, Ústavní soud jej však kvůli některým pasážím zrušil. Vadilo mu především, že návrh byl schválen ve stavu legislativní nouze a že zaváděl 50 procentní srážkovou daň na státní podporu za minulý rok. "Proto vláda předkládá tuto novelu znovu a vypouští onu dle výroku ústavních soudců ústavně nekonformní srážkovou 50 procentní daň," uvedl Kalousek.

Nově má platit, že státní příspěvek bude představovat deset procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet bude částka 20.000 korun, takže nepřekročí 2000 korun. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, samotná státní podpora se zdaňovat nebude.









autor: ČTK

 



Rubriky článků