hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Mapa nájemného už zahrnuje i údaje z nájemních bytů obcí

1. 6. 2011

Mapa místně obvyklého nájemného ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zahrnuje od května nově také údaje od obcí. Oznámilo to dnes MMR. Data obecních samospráv tak doplňují dosavadní údaje ze znaleckých posudků. Mapa má pomoci řešit situaci po deregulaci činží.

ilustrační foto

"Podklady pro mapu nájemného poslalo více než 300 obcí, z nichž již 99 bylo po ověření zařazeno do květnové aktualizace," uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Údaje o uzavřených nájemních smlouvách zaslala například města Libochovice, Tábor, Choceň nebo Mikulov.

Cílem mapy nájemného je pokrýt hlavně sídla nad 2000 obyvatel, kde už skončila regulace nájemného. V sekci znaleckých posudků mapa zachycuje přes 30 procent těchto sídel. Data do mapy pro ministerstvo postupně doplňuje Institut regionálních informací z Brna.

Mapa nemá sloužit jako podklad pro rozhodování soudů ve sporech o určování výše činží, je určená pro majitele bytů i nájemníky pro lepší orientaci v cenách nájemného po deregulaci. Dostupná je na internetové adrese www.mmr.cz/mapanajemneho.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700.000 bytů.










autor: ČTK



Rubriky článků