hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

České stavebnictví v březnu zpomalilo růst na 4,6 procenta

9. 5. 2011

Tuzemská stavební výroba v březnu zpomalila meziroční růst na 4,6 procenta z únorových 5,6 procenta. Počet dokončených bytů se propadl zhruba o třetinu, množství zahájených bytů naopak mírně vzrostlo. Oznámil to dnes Český statistický úřad.



Po očištění od sezonních vlivů byla stavební produkce v březnu meziměsíčně vyšší o 2,6 procenta. Vzhledem k nízké srovnávací základně výroba v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 3,1 procenta a inženýrské stavitelství stouplo o 8,9 procenta.

Za celé první čtvrtletí české stavebnictví zvýšilo ve stálých cenách výkon o 5,9 procenta. "To je tak dobré číslo, až se mu nechce věřit. V pozadí tedy nestojí to, že by se náhle zvedly kapacity stavebních firem, ale to, že loňský rok byl tak katastrofální, že jen návrat k dříve běžným hodnotám katapultuje všechny indexy prudce nahoru," uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Podobně to vidí i stavaři. "Stále nemáme žádný důvod k optimismu," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.
 
Produkce pozemního stavitelství vzrostla za první tři měsíce o sedm procent, inženýrské stavitelství se meziročně zvýšilo o 3,1 procenta.

Stavaři začali v březnu výstavbu 2404 bytů, což je meziroční růst o 1,5 procenta. Za číslem se podle statistiků skrývá zahájení bytů v nástavbách k rodinným domům a v domovech pro seniory. Množství bytů zahájených v bytových domech kleslo o 12,1 procenta.

Počet dokončených bytů klesl o 32,5 procenta na 1946 bytů. Výstavba v bytových domech se propadla o 75,9 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně snížil o 3,3 procenta, stavební úřady jich vydaly 8550. Orientační hodnota těchto staveb činila 33,3 miliardy korun a meziročně vzrostla o 7,9 procenta. "Tento růst ovlivnilo povolení energetických staveb a zčásti také nízká srovnávací základna z března 2010," uvedl ČSÚ.
Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se meziročně snížil o 2,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 2,1 procenta na 28.068 korun.
Oživení ekonomiky se podle analytika ČSOB Petra Dufka začne ve stavebnictví projevovat až se zpožděním. "Stavebnictví má před sebou další slabší rok, který bude ve znamení nedostatečné poptávky, ze strany veřejného i soukromého sektoru," poznamenal Dufek. Podle ekonoma Pikory se odvětví vrátí na předkrizovou úroveň až v roce 2013. Prezident stavařského svazu Matyáš by pokládal za úspěch, pokud by stavebnictví už letos zastavilo pokles.

Stavební produkce v zemích Evropské unie podle údajů Eurostatu v únoru meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,9 procenta. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 3,4 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 1,1 procenta.







autor: ČTK



Rubriky článků