hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Ministerstvo pro místní rozvoj představí cenové mapy nájemného

28. 2. 2011

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes představí mapy nájemného. Jak již v pátek na tiskové konferenci řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, mělo by jít o základ cenových map místně obvyklého nájemného, které mají sloužit jako vodítko při hledání dohody.


 

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

MMR se zástupci nájemníků a majitelů bytů nyní také dokončuje přípravu příručky, která má pomoci předcházet soudním sporům o výši činží po deregulaci nájemného. Brožurka seznamuje nájemníky i majitele bytů se základními paragrafy občanského zákoníku, které se jejich vztahu týkají. Vysvětluje například základní pojmy z oblasti bydlení, stejně jako možnost zjištění místně obvyklého nájemného. Vydavatelem materiálu je společně s ministerstvem Sdružení nájemníků ČR a Občanské sdružení majitelů domů. Obě organizace také pomůžou s distribucí příručky.

Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.

Soudních žalob ohledně určení nájemného po deregulaci je podle Sdružení nájemníků ČR zatím málo. Sdružení dosud v celé republice eviduje 39 žalob o určení výše nájemného, řekl minulý týden jeho předseda Milan Taraba.







autor: ČTK



Rubriky článků