hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Každý šestý v EU žije v přecpaném obydlí, v ČR asi 27 pct lidí

23. 2. 2011

Téměř každý šestý Evropan (17,8 procenta) žije v nevyhovujícím obydlí z hlediska životního prostoru pro každého člena domácnosti. V Česku je takových lidí ještě víc - přibližně 27 procent. Ukázala to dnešní data Evropského statistického úřadu (Eurostat), která pracují s daty za rok 2009.


 

Za nevyhovující "přecpané" obydlí evropští statistici brali třeba takové, když domácnost nedisponuje minimálně jednou místností pro každého člověka staršího 18 let nebo minimálně jednou místností pro pár lidí stejného pohlaví ve věku 12 až 17 let.

Například na Kypru se tento problém v daném roce týkal pouhého jednoho procenta lidí, zatímco v Lotyšsku 58 procent a v Maďarsku s Rumunskem 55 procent lidí.

Statistiky jasně ukázaly, že mezi jednotlivými zeměmi "sedmadvacítky" panují v bydlení i další obrovské rozdíly. Například zatímco v řadě zemí včetně Česka bydlí více než polovina obyvatel v bytech (v ČR 53 procent lidí), tak třeba ve Slovinsku 69 procent lidí bydlí v samostatně stojících domcích.

V bytě či domě, v němž není uvnitř žádný splachovací záchod, žije v 15 státech 27členné unie (včetně ČR) méně než jedno procento populace. Naopak v Rumunsko to je 43 procent lidí, v Bulharsku 26 procent a v Litvě a Lotyšsku 17 procent.






autor: ČTK



Rubriky článků