hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Oprava vily Tugendhat v Brně vstoupila do druhé poloviny

10. 2. 2011

Oprava vily Tugendhat, která je jako jediná z brněnských městských památek zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO, vstoupila do druhé poloviny. Stavbaři tam za první rok prací odstranili většinu nepůvodních prvků - částí vybavení, příček i podlahových krytin včetně betonu. Aktuálně restaurátoři skrývají později nanesené vrstvy omítek. Oprava má trvat ještě rok, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Pavel Žára.



 
Ilustrační fotoPo asi roce stavebních prací je z velké části hotová nová střecha. Podobně je na tom elektroinstalace v domě. Aktuálně stavbaři pracují především na statickém zpevnění terasy. Při stavbě se potvrdil předpoklad, že splašková i dešťová voda unikala dlouho do základů pod terasou, a tak je narušila. Stavbaři tam proto museli vyhloubit nové základové bloky, aby se k nim konstrukce mohla přichytit.

Přestože kvůli zpevňování základů museli rozebrat obvodovou terasu zdi, přáli si památkáři zachovat její omítku. Na její povrch proto restaurátoři nalepili speciální výztužnou tkaninu a na ni upevnili rošt z dřevěných latí. Zeď za omítkou poté dělníci rozebrali. Až skončí práce na statice a zeď se znovu postaví, sejmutou omítku tam restaurátoři znovu přenesou.

Památková obnova se odehrává i v restaurátorských dílnách, kam stavbaři převezli například dlažbu z teras, knihovnu z makassarského ebenu a ocelové prvky. Po zrestaurování se vrátí zpět.
Památková obnova za 156 milionů korun má být hotová v lednu 2012. Vila bude patrně veřejnosti nepřístupná i nějaký čas poté, kdy se dovnitř bude stěhovat odvezené vybavení a prostory se budou připravovat pro expozici. Turisté dřív mohli do vily jen na základě předchozího objednání. Stejný režim zůstane patrně zachován.
 
Vila vznikla podle plánů slavného architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Rodina Tugendhatových si domu užila jen osm let. V obavě před nacisty emigrovali. Když dům opustili, byl porůznu využíván a později i přestavován, a to ne vždy ohleduplně. Přesto zůstal objekt nejautentičtějším dílem architekta na evropském kontinentu, řekla dřív správkyně vily Iveta Černá z Muzea města Brna.





autor: čtk



Rubriky článků