hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Svaz: Krize ve stavebnictví letos neskončí, bude se propouštět

10. 2. 2011

Krize ve stavebnictví bude letos pokračovat. Svaz podnikatelů ve stavebnictví očekává, že firmy budou muset letos propustit kolem 50.000 lidí. ČTK to dnes na odborné konferenci Očekávaný vývoj odvětví stavebnictví řekl člen představenstva svazu Rudolf Böhm. Jeho odhady jsou pesimističtější než nedávno zveřejněné odhady odborářů, kteří předpokládali, že o práci přijde asi 40.000 zaměstnanců stavebních firem.
 
Ilustrační foto

Podle Böhma nastane v sektoru oživení patrně až v roce 2012 nebo 2013. Svaz vypracoval několik variant vývoje. Dnes podle Böhma předpokládá tu nejpesimističtější. "Jednoznačně platí krizová varianta. Ta je možná rozpracovaná nejméně, protože se s ní příliš nepočítalo. Pro firmy platí snaha zachránit, co se dá," uvedl Böhm. Podle něj pro rok 2011 není vyloučen pokles stavební výroby o více než deset procent, v roce 2010 to bylo 7,8 procenta.

Firmám loni podle Böhma pomohl projekt zelená úsporám, který přinesl určité oživení. Rozhodnutí o dalších investicích ale letos patrně padne až v polovině roku. Böhm se obává, že to bude mít na firmy další negativní dopad, i když je to jen jeden ze segmentů "chmurných úvah ve stavebnictví". "Situace ve stavebnictví je špatná. Moc se nemluví o stavu projektové přípravy. Dnes jsou téměř bez práce projekční ateliéry i jednotliví projektanti," dodal Böhm.

Podle údajů svazu loni oblast pozemního stavitelství klesla o 8,4 procenta. Inženýrské stavitelství, které v roce 2009 táhlo stavební výrobu, zaznamenalo pokles o 6,7 procenta.
Trvale a výrazně klesá počet veřejných zakázek. Pro sektor jsou určující tendry vypsané loni. V oblasti pozemních staveb šlo o tendry za 46,5 miliardy korun, což je o 17 procent méně než v roce 2009. U inženýrských staveb byly vypsány veřejné zakázky za 75,6 miliardy korun, což je méně než polovina roku 2009. Z toho největší byl pokles u dopravní infrastruktury, kde byly vypsány zakázky za 23,7 miliardy. V roce 2009 to byly tendry za 97,5 miliardy Kč. Ceny stavebních prací klesly o 2,5 procenta, poklesl počet dokončených bytů o 5,3 procenta. Dramaticky se snížil počet zahajovaných bytů o 24,6 procenta.

Oblast stavebnictví se podle svazu v hospodářské krizi změní. Jiná bude struktura poptávky. Zvýší se zejména podíl energetických staveb a základním principem se stane koncepce udržitelného stavění.






autor: čtk 



Rubriky článků