hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality


GWS Construction
Karlovarská 814/115
161 00 Praha 6
info@gwsystems.cz
www.gwsystems.cz

O 80 % méně emisí CO2: Paroc je průkopníkem v elektrickém tavení

10. 11. 2023

V dnešní době je při výrobě minerální vlny žhavým tématem elektrické tavení. Díky této technologii lze vyrábět uhlíkově neutrální izolační výrobky. Metoda tavení se objevila v továrně společnosti Owens Corning Paroc ve Finsku před 35 lety.

Tato technologie je racionální po všech stránkách. Nicméně průkopnická práce společnosti PAROC® při vývoji elektrického tavení byla všechno, jen ne snadná.

Paroc je průkopníkem v elektrickém tavení

Továrna společnosti Paroc ve finské Lappeenrantě měla již v 50. letech 20. století malou tavicí pec na elektřinu. Vyráběla kvalitnější vlákna než výrobky vyráběné ve standardní kupolové peci.

Jedním z nejdůležitějších témat 80. let byly emise síry pocházející z uhlíkatého koksu. Emise CO2 se v té době nebraly v úvahu.

Paroc byl prvním výrobcem kamenné vlny na světě, který začal používat elektrické tavení v průmyslovém měřítku. Stalo se tak již v roce 1986 v továrně Pargas ve Finsku. V roce 2008 postavila společnost Paroc velké elektrické tavicí pece také v jednom ze svých závodů v Polsku.

Přínosy tavení

Elektrická tavicí pec je přibližně o 20 % energeticky účinnější než použití kuplovny s koksem. Díky technologii elektrického tavení můžeme využívat ekologickou elektřinu, která vytváří o 80 % méně emisí CO2 než při použití kuplovací pece.

Certifikace elektrického tavení PAROC

Zdroj článku: GWS Construction



Rubriky článků