hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Vystoupení předsedy Sdružení EPS ČR Pavla Zemene na konferenci Předcházení vzniku odpadů

8. 11. 2023

V úterý 19. září se uskutečnil již 9. ročník národní konference Předcházení vzniku odpadů, na které přednášelo Sdružení EPS ČR.


Za Sdružení EPS ČR vystoupil Pavel Zemene, který účastníky seznámil s novinkami v oblasti recyklace pěnového polystyrenu, poukázal ovšem i na bariéry, se kterými se při sběru a třídění v současnosti setkáváme, a které je potřeba odstranit.

Vystoupení předsedy Sdružení EPS ČR na konferenci
Vystoupení předsedy Sdružení EPS ČR na konferenci
 

Pěnový polystyren (zkr. EPS) je pro své vynikající ochranné a izolační schopnosti s oblibou využíván na výrobu obalů pro elektroniku, bílé zboží, potraviny ale i třeba medicínský transport. Mezi jeho přednosti patří především pevnost a lehkost. EPS je z 98 % tvořen vzduchem a je 100% recyklovatelný.  Má tedy všechny potřebné předpoklady k cirkularitě. Dlouhodobým cílem Sdružení EPS ČR je vytvoření odpovídajícího systému sběru, třídění a recyklace v tuzemsku.

Na konferenci byly prezentovány úspěšné pilotní projekty i probíhající aktivity, za cílem rozšířit povědomí o možnostech recyklace mezi samosprávami, firmami i státními institucemi. Předseda Zemene také poukázal na bariéry, se kterými se při sběru a třídění v současnosti setkáváme, zejména na nutnost pozměnění legislativy ohledně výkupní ceny odpadu odvíjející se od jeho hmotnosti (EPS je lehký materiál, jeho hmotnost tudíž neodpovídá množství, které daný odpad zabere). Záznam z přednášky si můžete poslechnout níže (stopáž 5:39:55).




Zdroj článku:
Sdružení EPS



Rubriky článků