hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Výhody zateplení bytového domu: některé vás překvapí

20. 7. 2023

Potřebujete argumenty pro shromáždění vlastníků (SVJ) nebo bytového družstva, které by podpořily zateplení a rekonstrukci domu? Je jich celá řada a některé vás možná hodně překvapí. Zateplení bytového domu kromě významných energetických úspor zvyšuje hodnotu celé nemovitosti až o více než 20 %. Byty v zatepleném a rekonstruovaném domě se snadněji a za více peněz prodávají či pronajímají.

Jednou z hlavních výhod zateplení je snížení výdajů za energie. Výrazně se tím zlepšuje energetická účinnost budovy, což znamená, že za energie zaplatíte o desítky procent méně a to dlouhodobě. Životnost kvalitního izolantu, jako je minerální izolace se počítá na mnoho generací.

Další výhodou zateplení bytového domu je zvýšení pohodlí a komfortu obyvatel. Zateplená fasáda přispívá k stabilizaci teploty v domě, což zabraňuje velkým teplotním výkyvům. V zimě nedochází k únikům tepla, zatímco v létě fasáda pomáhá udržovat v domě chlad. Zateplení také zabraňuje vzniku plísní díky odstranění tepelných mostů, které vytvářejí prostředí pro jejich vznik. Tepelný most vzniká tak, že teplý vlhký vzduch se sráží na studené stěně.

Fasáda zateplaná minerální vatou v tloušťce 200 mm zlepšuje akustické vlastnosti stěny, resp. její vzduchovou neprůzvučnost o 2 dB. To znamená, že po zateplení minerální vatou člověk nevnímá hluk, který byl před tím běžně slyšitelný, například hluk městského provozu.

Minerální vata utlumí hluk zvenčí
Minerální vata utlumí hluk zvenčí

 
Tlumení hluku zvenčí je dalším přínosem zateplení minerální vatou. Zateplená fasáda v tloušťce 200 mm zlepšuje akustické vlastnosti stěny a snižuje prostup hluku o 2 dB. Ač se to může zdát jako zanedbatelné zlepšení, je tomu naopak. Decibel je logaritmická jednotka a rozdíl 3 dB vnímáme jako zdvojnásobení hluku. Po zateplení minerální vatou člověk nevnímá hluk, který byl před tím běžně slyšitelný, například hluk městského provozu.

Investice do zateplení také přináší zvýšení hodnoty nemovitosti. Zaizolováním budovy a její modernizací, například výměnou oken a dveří, se hodnota nemovitosti zvýší o více než 20%. Zateplením se zvýší hodnota nemovitosti o částku, která výrazně převyšuje náklady spojené s tímto opatřením.

Zateplením se zvýší hodnota nemovitosti o částku, která výrazně převyšuje náklady spojené s tímto opatřením. Pokud je zateplení spojeno navíc s další modernizací budovy, například výměnou oken a dveří, pak hodnota bytu v nemovitosti může vzrůst o více než 20 %.

Zateplení bytového domu přispívá k podstatnému zvýšení hodnoty nemovitosti
Zateplení bytového domu přispívá k podstatnému zvýšení hodnoty nemovitosti

 
Dalším důvodem pro zateplení je zlepšení prodejnosti a pronajímatelnosti nemovitosti. Byty v zateplených a rekonstruovaných domech se snadněji prodávají či pronajímají a navíc za podstatně vyšší cenu. Kupující nebo nájemníci mají zájem o nemovitosti na dobré adrese, tedy domě, který je udržovaný a v kterém panují dobré sousedské vztahy. Díky zateplení navíc kupující či nájemník ví, že bude mít do budoucna výrazně nižší náklady na vytápění, což opět zvyšuje atraktivitu nemovitosti.

Posledním faktorem, který podporuje investici do zateplení, je možnost získání dotací a státní podpory. Jak se říká, hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Vlastníci si mohou výrazně zhodnotit nemovitost za peníze státu. Díky státním dotacím se návratnost investice do zateplení a modernizace budovy může podstatně zkrátit.

Zdroj článku: AVMI


Rubriky článků