hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Británie a Norsko plánují zvýšit těžbu zemního plynu

4. 10. 2022

Británie zvyšuje těžbu zemního plynu ze Severního moře, což je vítaná zpráva v nejhorší krizi dodávek energie v Evropě za poslední desetiletí, napsala agentura Bloomberg. Po omezení investic a spuštění jen několika nových polí od pandemie nemoci covid-19 začali britští producenti uvádět do provozu nové vrty. To pomohlo v prvním pololetí letošního roku zvýšit těžbu o 26 procent a vývoz do kontinentální Evropy se v posledních měsících zvýšil na rekordní úroveň.
 
 
Británie je sice relativně malým producentem, na evropských energetických trzích se však počítá každá "molekula". Rostoucí náklady na energie podporují inflaci, oslabují euro a ochromují ekonomiku, protože Rusko po sankcích uvalených evropskými zeměmi za jeho invazi na Ukrajinu snížilo dodávky na kontinent.

Británie nemá skladovací zařízení na plyn. V letních měsících měla země volný plyn, o který se mohla podělit. To se však změní s příchodem chladnějšího počasí, kdy lidé začnou topit. Británie pak bude potřebovat další dodávky od svého hlavního dodavatele, Norska.


Británie plánuje zvýšit těžbu zemního plynu ze Severního moře
Británie plánuje zvýšit těžbu zemního plynu ze Severního moře
 
Podle oficiálních květnových prognóz se očekává, že Norsko letos vytěží přibližně 122 miliard metrů krychlových plynu. Norsko plánuje udržet těžbu plynu na současné vysoké úrovni až do konce desetiletí kvůli vysoké poptávce z Evropy. Ta se snaží zastavit dovoz plynu z Ruska kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu. Agentuře Reuters to řekl norský ministr energetiky Terje Aasland. Podle údajů společnosti Refinitiv Eikon je nyní Norsko největším dodavatelem plynu do Evropy a předstihlo Rusko, které své dodávky omezilo.

Cena evropského plynu se letos téměř ztrojnásobila a opakovaně překonala nová rekordní maxima. Přesto Norsko neplánuje prodávat plyn za nižší než tržní cenu, jak navrhovali někteří analytici a média. "Narušovat trh a vytvářet pravidla, která vypadají nyní dobře, by mohlo přispět k tomu, že se zničí část základů pro budování stability a důvěry v čase," uvedl norský ministr a dodal, že Norsko ani neplánuje zavést mimořádnou daň pro norské ropné firmy, přestože jejích peněžní toky jsou nyní rekordní.
 
 

Zdroj článku: Ekolist

Rubriky článků