hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Počet loni dokončených bytů byl na úrovni roku 2020

20. 7. 2022

V roce 2021 bylo dokončeno 34 581 nových bytů, což je o 0,5 % více než v roce 2020. Téměř 55 % jich stavebníci dokončili v rodinných domech, třetina všech byla v domech bytových. Meziročně ale tyto kategorie poklesly, byty v rodinných domech o 4,1 % a byty v bytových domech o 6,7%.

 

 

„Meziročně bylo loni dokončeno pouze o 169 bytů více než v předešlém roce. Obě hlavní kategorie, a to nové rodinné a bytové domy, hlásí pokles. K mírnému meziročnímu růstu nejvíce přispěly byty vzniklé nástavbou, přístavbou nebo vestavbou k bytovým domům,“ říká Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Na výstavbu nových bytů bylo v roce 2021 vynaloženo více než 118 mld. Kč, meziročně tyto náklady vzrostly o 8 %. Průměrná velikost obytné i užitkové plochy bytů zůstala meziročně na stejné úrovni, zvýšily se však náklady vynaložené na výstavbu 1 m2 u obou těchto ploch. Nárůst investičních nákladů se u bytů v rodinných domech a přístaveb k nim, a také u bytů v bytových domech, pohyboval v rozmezí 7 až 9 % na jeden byt, u nástaveb, přístaveb a vestaveb k bytovým domům byl nárůst více než 26%.

Nejčastěji je při výstavbě používána zděná nosná konstrukce, kterou mělo 76 % bytových a více než 83 % rodinných domů. „Podíl dřevostaveb rodinných domů se oproti roku 2020 mírně snížil, a to z 15,6 % na 14,7 %. S dřevěnou nosnou konstrukcí bylo loni dokončeno 2 645 nových rodinných domů,“ dodává Silvie Lukavcová.

Při stavbě bytů se v minulém roce nejčastěji využívala zděná nosná konstrukce
Při stavbě se v minulém roce nejčastěji využívala zděná nosná konstrukce
 
Pozitivní byly výsledky týkající se energetické náročnosti budovy. Pokračuje nastolený trend poklesu počtu rodinných domů dokončených v energetické třídě C a již šestý rok v řadě ho překračuje podíl domů dokončených ve třídě B, přičemž v roce 2021 jich bylo téměř 68 %. Meziročně se také mírně zvýšil podíl domů dokončených v energetické třídě A.

Z územního hlediska se již tradičně nejvíce nových bytů dokončilo ve Středočeském kraji a Praze, nejméně pak v nejmenších krajích, tedy Karlovarském a Libereckém. Detailnější aktuální informace o dokončených bytech naleznete na webu ČSÚ.

 


Zdroj článku: ČZSO



Štítky: Statistiky, průzkumy
Rubriky článků