hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavebnictví klesá kvůli vysoké srovnávací základně

12. 7. 2016

Analytici: Stavebnictví klesá kvůli vysoké srovnávací základně

ilustrační foto, výstavba, zdroj: Krytiny-strechy.czČeské stavebnictví letos klesá hlavně kvůli vysoké srovnávací základně z loňského roku, kdy Česká republika dočerpávala evropské peníze z programového období 2007 - 2013. Podle analytiků a šéfů firem z oboru, které ČTK oslovila, jsou dalšími důvody poklesu nutnost nového posudku vlivů velkých dopravních staveb na životní prostředí (EIA) a špatná stavební legislativa. České stavebnictví podle pátečních údajů Českého statistického úřadu v květnu meziročně kleslo o 4,3 procenta, od začátku roku do konce května propadlo o 8,8 procenta.
 

"Propad stavebnictví se v květnu ve srovnání s dubnem a březnem zmírnil, stále však zůstává citelný. Tuzemské stavebnictví tak zůstává nemocným mužem české ekonomiky," uvedl analytik finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. V březnu stavebnictví kleslo o 12,4 procenta, v dubnu dokonce o 13,7 procenta.

Podle Kovandy to zejména v loňských letních měsících vypadalo, že stavebnictví se zvedne díky růstu inženýrského stavitelství, kterému pomáhalo dočerpávání fondů EU. "Kapacity se ovšem po dočerpání prostředků nepřesunuly v uspokojivé míře do stavitelství pozemního. Na stavebnictví také dopadá unijní regulatorika EIA, neboli posuzování dopadu staveb na životní prostředí, která brzdí realizaci některých velkých staveb," dodal.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše dává malou naději výjimka ze zákona EIA, kterou vláda vyjednala u Evropské komise pro deset velkých dopravních staveb. Problémem ovšem je, že ani jeden z těchto projektů zatím nemá ani stavební povolení. "Než se začnou stavět, bude to trvat minimálně dva až tři roky. Nečekejme proto, že se stavebnictví po tomto zásahu vlády rychle zotaví a dokáže zachránit celý obor," upozornil Matyáš.

ilustrační foto, výstavba, zdroj: Krytiny-strechy.czPočet vydaných stavebních povolení se v květnu meziročně zvýšil o 9,7 procenta, jejich hodnota vzrostla o 41,2 procenta. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová to vysvětluje tím, že se staví větší počet menších projektů, které financuje soukromý sektor. "Nízké úrokové sazby motivují k hypotékám a stavění rodinných domů i bytů, stejně tak k menším investičním projektům podniků. Ovšem chybí tady velké stavby financované z veřejných peněz, jako byl například tunel Blanka," dodala Šichtařová.

Podle majitele developerské společnosti Central Group Dušana Kunovského stavebnictví nepomáhají ani soukromí investoři, kterým ve větší aktivitě brání legislativa a v Praze i některých dalších městech odpor radnic k jakékoliv výstavbě. "To se projevuje stagnací vydaných stavebních povolení," uvedl. Generální ředitel konkurenčního Ekospolu Evžen Korec je přesvědčen, že státní byrokracie hází soukromým investorům klacky pod nohy. "Stav českého stavebnictví se nemůže výrazně zlepšit do doby, než vůči němu přestane být právní prostředí v naší zemi nepřátelské," uvedl.

 


Rubriky článků