hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Saint-Gobain chce v Častolovicích za 600 mil. Kč rozšířit výrobu

25. 9. 2015

Koncern Saint-Gobain, který je největším evropským prodejcem stavebních materiálů, chce v Častolovicích u Rychnova nad Kněžnou za 600 milionů korun rozšířit výrobu. V rozhovoru s ČTK to řekl generální delegát Saint-Gobain pro Českou republiku Tomáš Rosák. Díky investici podle něj vznikne 60 nových pracovních míst. Letos chce francouzská skupina na českém trhu investovat dvě miliardy korun.

 

Výrobní hala Saint-Gobain v Hořovicích, foto zdroj: Saint-Gobain

Obr.: Výrobní hala Saint-Gobain v Hořovicích, foto zdroj: Saint-Gobain

Tepelná izolace Isover, výrobce izolací Saint-Gobain, ilustrační foto, foto zdroj: Isover"Uvažujeme vážně o tom, a v koncernu to je už odsouhlasené, že v Častolovicích postavíme třetí linku na výrobu čedičové vaty. Kromě podstatného navýšení výroby s sebou investice přinese také na 60 nových pracovních míst," řekl Rosák. V častolovickém závodě firma vyrábí tepelné izolace Isover.

Saint-Gobain by chtěl výrobu na nové lince spustit na přelomu roku 2016 a 2017, záležet bude na tom, zda získá kladné vyjádření ohledně dopadů na životní prostředí. Žádost o posouzení podá firma do takzvaného procesu EIA v polovině října. "Doufáme, že bychom ho mohli získat v polovině příštího roku, hned pak bychom začali stavět. Kromě navýšení výroby totiž bude mít investice paradoxně pozitivní dopady na životní prostředí, protože jako jednu ze vstupních surovin pro třetí linku budeme používat odpady ze stávajícího provozu, které nyní předáváme ke zpracování jiným firmám," podotkl Rosák.

Tepelná izolace Isover, výrobce izolací Saint-Gobain, ilustrační foto, foto zdroj: IsoverRychnovsko má díky rostoucímu závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách jednu z nejnižších nezaměstnaností v zemi, v srpnu to bylo 3,4 procenta. Kvasinský závod, který je od Častolovic vzdálený deset kilometrů, chce do roku 2018 vytvořit až 1300 nových míst, z toho 600 letos. Bez práce v okrese na konci srpna bylo 1875 lidí, volných míst bylo 686. Sehnat kvalifikované zaměstnance přímo na Rychnovsku není pro firmy v okrese mnohdy jednoduché.

Skupina sídlící ve Francii považuje Česko za jednu z klíčových výrobních základen. Do 14 tuzemských výrobních závodů pravidelně investuje stovky milionů korun. Loni to bylo 960 milionů Kč.

Největší letošní investicí je výstavba nové výrobní haly Saint-Gobain Sekurit v Hořovicích u Berouna za 1,2 miliardy korun. Firma tak mimjo jiné zdvojnásobí dosavadní výrobu autoskel. Práci díky tomu získá dalších 550 lidí. Instalace nové sklářské vany v litomyšlském závodě Tepelná izolace Isover, výrobce izolací Saint-Gobain, ilustrační foto, foto zdroj: IsoverSaint-Gobain Adfors vyjde na půl miliardy korun, výroba tím vzroste o 30 procent a podnik vytvoří 200 nových pracovních míst. Poslední letošní větší investicí je stavba nového balicího centra na výrobky společnosti Sain-Gobain Isover, která má stát 120 milionů korun.

Skupina Saint-Gobain na českém trhu působí od roku 1992. Letos v prvním pololetí zvýšila obrat meziročně o šest procent na 307 milionů eur (8,3 miliardy korun). Do skupiny v ČR patří sedm společností spravujících 14 výrobních závodů, pracuje pro ni více než 4000 zaměstnanců. Celosvětově zaměstnává téměř 190 tisíc lidí v 64 zemích. Letos slaví 350. výročí vzniku, v roce 1665 ji založili král Ludvík XIV. a Jean-Baptiste Colbert. Je tak nejstarší společností zapsanou v pařížském burzovním indexu CAC-40.

 

Zdroj a autor: ČTK



Rubriky článků