hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Spotřeba pěnového polystyrenu v ČR letos vzrostla o pět procent

18. 9. 2015

Spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) v prvním pololetí v Česku meziročně vzrostla o pět procent na 29.700 tun. ČTK to dnes sdělilo Sdružení EPS ČR s tím, že i letos očekává překonání hranice 60 tisíc tun spotřebovaného materiálu, který se používá převážně jako izolační materiál Pěnový polystyren, ilustrační foto, foto zdroj: Google.compři zateplování domů.

 

Nárůst způsobily podle sdružení hlavně růst celého stavebnictví a státní dotační programy, které podporují zateplování. "Pěnový polystyren je oblíbený díky svým vlastnostem, jako je pevnost, lehkost, vysoká odolnost. Vedle toho Zateplování obytného domu polystyrenem, ilustrační foto, foto zdroj: Google.commá vynikající tepelně izolační vlastnosti. Jedná se o ekologický materiál, který mají Češi na prvním místě při zateplení fasád nebo plochých střech," řekl předseda sdružení Pavel Zemene.

Členové sdružení pro letošní rok očekávají, že spotřeba EPS počtvrté v historii překročí 60tisícovou hranici, stejně jako loni. "Ve druhé polovině roku by se měly projevit i vyčerpané dotace z Nové zelené úsporám. Lidé již nyní zahajují zateplovací práce a v případě příznivého počasí lze očekávat, že dosáhneme spotřeby přes 62 tisíc tun," dodal Zemene.

Zateplování obytného domu polystyrenem, ilustrační foto, foto zdroj: Google.comLoni se v Česku spotřebovalo 60.850 tun pěnového polystyrenu. Zatím rekordní je rok 2011 se spotřebou dosahující 66 tisíc tun. V přepočtu na obyvatele je Česko ve spotřebě EPS jednou z vedoucích zemí EU před například Německem, Španělskem, Francií či Itálií.

Podle sdružení se v ČR zhruba 88 procent pěnového polystyrenu využije ve stavebnictví, převážně na zateplení budov. Kromě tepelné izolace ve stavebnictví se pěnový polystyren používá i na obaly na elektrospotřebiče či potraviny. Využití nachází také ve zdravotnictví nebo v zemědělství, při stavbě mostů, železničních tratí nebo vozovek.

 

Autor a zdroj: ČTK



Rubriky článků