hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

České ekonomice se dál daří, 4% růst z předešlého čtvrtletí zřejmě pokračuje

8. 8. 2015

Data zveřejněná dnes Českým statistickým úřadem potvrdila příznivý vývoj české ekonomiky. Poptávka po nových autech ve světě vyhnala v červnu vzhůru český export, průmyslovou výrobu a pomohla i přebytku zahraničního obchodu. Průmysl zrychlil tempo růstu na 8,1 procenta, jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 17,8 miliardy korun. Také stavebnictví rostlo, i když tempo růstu zvolnilo.

 

Průmyslu přibývá zakázek, v červnu jich podniky získaly o deset procent více než loni. "Průmysl červnovým růstem příjemně překvapil. Meziroční tempo, podpořené jedním pracovním dnem navíc, bylo nejrychlejší z letošních měsíců," uvedl analytik UniCreditBank Pavel Sobíšek. Meziroční růst průmyslu za druhé čtvrtletí o 4,8 procenta podle něj znamená, že česká ekonomika v období zřejmě příliš neztratila ze čtyřprocentního tempa z předešlého čtvrtletí.

Výroba aut v ČR v červnu vzrostla meziročně o 16 procent. Automobilky se na celkovém osmiprocentním růstu průmyslu podílely 2,9 procenta. Auta pomohla i výsledkům exportu. "Dá se předpokládat, že přebytek obchodní bilance po loňském výsledku zamíří k novému rekordu, a to jak v národní, tak přeshraniční statistice. Hlavní roli budou i nadále hrát auta, levná ropa a rostoucí domácí poptávka," uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

Vývoz se v červnu meziročně zvýšil o 11 procent na 296,3 miliardy korun a dovoz o 11,7 procenta na 278,5 miliardy. Přebytek zahraničního obchodu tak opět meziročně vzrostl, a to o 0,1 miliardy na 17,8 miliardy korun.

Stavebnictví dál roste, i když tempo mírně zpomalilo. V červnu stavební produkce meziročně stoupla o 7,8 procenta po květnovém růstu o 11,9 procenta. Táhly ji zejména inženýrské stavby, přibylo i zahájených a dokončených bytů. Úřady rovněž vydaly více stavebních povolení než před rokem.

Česká národní banka dnes vylepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce. V nové prognóze počítá s růstem hrubého domácího produktu o 3,8 procenta proti předchozímu odhadu 2,6 procenta. Pro příští rok ČNB naopak odhad zhoršila na 2,8 procenta z květnových 3,2 procenta.

 



Rubriky článků