hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Navýšení dotace na 900milionů korun pro Zelenou úsporám nestačilo, i tato částka byla vyčerpána.

8. 7. 2015

Ilustrační foto, RD domky Toveř, zdroj Krytiny-strechy.czPoslední žádost byla do systému vložena v sobotu v 10:22 hodin, další pak už byly přijímány do zásobníku, který činil 20 % alokace, tedy 120 milionů korun. Jen během soboty, tedy za jediný den, bylo do zásobníku vloženo 315 žádostí téměř za 74 milionů korun.

 

Podle ministra Richarda Brabce (ANO) by to umožnilo postupné doplňování peněz podle výnosu z dražeb emisních povolenek. Jde tedy o stav, kdy by se žádosti mohly nepřetržitě podávat po celý rok. Pravidla by zůstala stejná. Projekty by se tak nemusely znovu měnit podle vypsaných výzev. V takzvaném zásobníku nyní zbývá zhruba 73 milionů korun a jen ve čtvrtek z něj ubylo 17,5 milionu Kč. Ministerstvo očekává, že i tyto peníze budou vyčerpány již o víkendu. Odeslaných žádostí o dotace jsou téměř čtyři tisíce. Často se zaměřují na zateplení, výměnu oken a dveří.
Velký zájem je ale i o podporu na projektovou přípravu, zajištění technického dozoru, případně měření průvzdušnosti obálky budovy a mimo jiné o příspěvek na výstavbu domů s velmi nízkou energetikou náročností, kde se klade důraz na využití obnovitelných zdrojů energie.

Na další financování opatření pro rodinné domy se podle Brabce může letos případně využít i nedočerpaná alokace pro bytové domy. Příspěvek na energetické úspory a zateplení mohou lidé využít pro rodinné domy po celé republice. Žádosti přijímá Státní fond životního prostředí od poloviny května. Celkem bylo v letošním programu po navýšení 1,4 miliardy korun, z toho o půl miliardy mohou stále žádat majitelé pražských bytových domů. Pro ně je podle webu státního fondu k dispozici ještě přes 453 milionů korun.

Podávání žádostí do zásobníku funguje podle Roubíčkové tak, že je žadatel upozorněn, že alokace byla vyčerpána a že jeho žádost bude uložena v zásobníku. Při odeslání žádosti se žadateli zobrazí informace, že nemá zasílat na krajské pracoviště fondu podklady k žádosti v listinné podobě dříve, než bude ze strany fondu osloven. Systém hlídá podle Roubíčkové uvolňování z odpadlých žádostí a vybírá podle pořadí žádosti odeslané elektronicky. Projekty ze zásobníku se budou tedy schvalovat postupně podle toho, jak budou "odpadat" žádosti z řádné alokace.

 

Souhrn pro 2. Výzvu NZÚ Rodinné domy (stav 9.7.2015)

Stav žádosti Počet Dotace
Odeslaná 3927 899 854 938 Kč
Rozpracovaná 2348 270 996 847 Kč
Zásobník 75 17 504 338 Kč

 

 

Autor článku: ČTK

Zdroj tabulky: Ministerstvo životního prostředí MŽP

Logo Ministerstvo životního prostředí



Rubriky článků