hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

REC Group má ve Starém Městě továrnu na výrobu pěnového skla

29. 5. 2015

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Skupina REC Group dnes ve Starém Městě otevřela novou továrnu na výrobu pěnového skla A-GLASS, stavebního materiálu z odpadových střepů. Stavba továrny trvala šest měsíců a vyžádala si investici zhruba 90 milionů korun. V továrně našlo práci asi 50 lidí, řekl ČTK Oldřich Suldovský, vedoucí obchodního úseku společnosti A-GLASS Recycling, která je součástí REC Group.

 

Firma REC Group otevřela 27. května ve Starém Městě na Uherskohradišťsku novou továrnu na výrobu pěnového skla A-GLASS, stavebního materiálu z odpadových střepů, foto zdroj ČTK Glück Dalibor

Obr.: Firma REC Group otevřela 27. května ve Starém Městě na Uherskohradišťsku novou továrnu na výrobu pěnového skla A-GLASS, stavebního materiálu z odpadových střepů, foto zdroj ČTK Glück Dalibor

Podle Suldovského je továrna teprve druhým provozem na výrobu pěnového skla v Česku a se svou rozlohou 4200 metrů čtverečních patří k největším továrnám svého druhu ve střední Evropě. Za hodinu semele devět tun skelné moučky, což představuje přibližně 60 metrů krychlových pěnového skla. Materiál potřebný k izolaci jednoho průměrného domu továrna vyprodukuje zhruba za 1,5 hodiny.
"Cena pěnového skla A-GLASS je srovnatelná s ostatními stavebními izolanty. Za jeden metr krychlový zaplatí zákazníci přibližně 1550 korun," uvedl generální ředitel REC Group Bronislav Janeček. Podle něj ale pěnové sklo oproti jiným izolantům vyniká díky své nehořlavosti, nenasákavosti, zdravotní nezávadnosti, nízké hmotnosti, pevnosti a stoprocentní recyklovatelnosti. Podle Suldovského mezi stavebníky zájem o pěnové sklo roste.
"Používá se jako tepelná izolace většinou spodní části stavby. Devadesát procent objemu zakázek dělají rodinné domy. Dnes se tlačí na to, aby měly co nejnižší energetickou náročnost. Pěnové sklo zamezí až dvacetiprocentním ztrátám tepla u spodní stavby, což je poměrně významné číslo," doplnil Suldovský. Pěnové sklo se podle něj využívá i při rekonstrukci starších budov a při zásypech tunelů a dalších podzemních stavbách.

Slavnostní otevření nové továrny na výrobu pěnového skla, foto zdroj A-Glass, člen REC Group

Obr.: Slavnostní otevření nové továrny na výrobu pěnového skla, foto zdroj A-Glass, člen REC Group 

Výroba ve staroměstské továrně je rozdělena do několika budov - objektu hlavní technologie a skladů vstupních surovin a hotových výrobků. Hlavní technologie se nachází v objektu bývalé řízkárny původního cukrovaru bratří Mayů, který vznikl v roce 1849. Výrobní technologie spočívá v rozdrcení odpadových střepů na skelnou moučku, která je následně smíchána s chemickými činidly. Po roztavení pokračuje řízené tavení při teplotách 800 stupňů Celsia a následné ochlazení.
REC Group (Recyklační Ekologické Centrum) byla založena v roce 1998 a dříve nesla název Kovosteel. Loni vykázala zisk 40 milionů korun, zaměstnává kolem 300 lidí. Skupinu tvoří osm společností, které se zabývají likvidací odpadů a jejich zpracováním, demolicemi, rekultivací, ekologickým poradenstvím, vzděláváním a dalšími službami. V areálu má i atrakce, které slouží k ekologickému vzdělávání veřejnosti, například zvířata vytvořená z kovového odpadu - kovozoo.

 

Zdroj a autor článku: ČTK



Rubriky článků