hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Akustická izolace stropů

15. 6. 2015

Izolační desky - jednička mezi zvukovou izolací

S patentovanou strukturou využívají principu těžké hmoty v sypké podobě. Těžká hmota -křemičitý písek, který zcela vyplňuje vnitřní prostor desky, je rozdělen do několika vrstev. Díky této konstrukci desky Wolf dokonale tlumí zvuk v celém frekvenčním spektru, zejména pak při nízkých frekvencích. Minimální tloušťka desek 10 resp. 15 mm umožňuje jejich univerzální použití pro izolaci podlah, stěn nebo stropů.

 

Zvuková stropní izolace

Zvuková izolace stropních konstrukcí vždy vyžaduje montáž na nosný dřevěný nebo kovový rošt. Pro tyto konstrukce používáme desky Wolf TRI nebo Wolf TWIN. Vzniklou dutinu mezi původním stropem a deskami Wolf je třeba vyplnit pohltivým materiálem např. celulózou nebo minerální izolací, zabráníme tak vzniku nežádoucích rezonancí zvuku.

Finální vrstva sádrokartonu nebo sádrovláknité desky se v tomto případě kotví až do nosného roštu. Je to dáno hmotností celého systému, která se pohybuje okolo 30 kg/m2 v závislosti na tloušťce a objemové hmotnosti použitého izolantu.

Detail montáže izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.

Obr.: Detail montáže izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.

Popis obrázku: A - Detail montáže desek na dvojitý rošt z CD profilů, B - Montáž desek na žebírkový strop s podbitím z OSB desky. V případě, že je stropní konstrukce podbitá deskovým materiálem a dostatečně nosná, lze desky upevnit pomocí vrutů přímo na toto podbití.

Izolace stropu, fotozdroj Ciur a.s.

Velmi výhodnou variantou odhlučnění stropní konstrukce je montáž na pružný profil Federschiene. S minimální tloušťkou konstrukce 55 mm lze dosáhnout zlepšení vzduchové neprůzvučnosti až o 12 dB. V oblasti zvuku šířeného konstrukcí – kročejové neprůzvučnosti, lze Odhlučnění stropní  konstrukce  je montáž na pružný profil, fotozdroj Ciur a.s.u stejné konstrukce dosáhnout hodnoty zlepšení až o 10 dB.

Masivní strop 180 mm s 20 mm minerální izolace, fotozdroj Ciur a.s.Masivní strop 180 mm s 20 mm minerální izolace, fotozdroj Ciur a.s.

Obr 1 a 2.: Masivní strop 180 mm s 20 mm minerální izolace, sádrokarton 12,5 mm; fotozdroj Ciur a.s.

Zpracování

Zvukově izolační desky Wolf lze velmi snadno zpracovávat a připravovat. Za tímto účelem je možné použít například okružní pilu, přímočarou pilu a dokonce i ostrý nůž. Při zpracování je důležité, aby ořezové hrany byly vždy olepeny pomocí pásky.

Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.

Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.

Obr. 1 až 6: Zpracování zvukově izolačních desek, fotozdroj Ciur a.s.

Popis obrázků:

  • a - Zaměření a zakreslení potřebného rozměru desky.
  • b - Formátování desky pomocí přímočaré pily.
  • c - Olepení hrany nově naformátované desky páskou.
  • d - Pečlivé přelepení desky v rozích.
  • e - Pečlivé přilepení pásky po celé její délce.
  • f - Finále, deska je připravena.


Zdroj článku a obrázků: Ciur a.s., systémy pro úsporu energií



Rubriky článků