hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Na stavební veletrhy přišlo 44.000 lidí, mírně více než loni

26. 4. 2015

Na stavební veletrh v Brně, který se konal od středy do dneška společně s veletrhy Dřevo a stavby a veletrhem nábytku Mobitex, se přišlo podívat 44.000 lidí. Oproti minulému roku je to mírný nárůst. Stavebnictví po pěti letech poklesu začalo letos v lednu a v únoru meziročně růst o šest procent a lidé z oboru hledí do budoucnosti s mírným optimismem, vyplývá z informací, které dnes poskytl organizátor Veletrhy Brno. Už loni zažilo stavebnictví po poklesu trvajícím od roku 2008 vzestup o 2,3 procenta.

 

Mírnému optimismu odpovídal i počet firem, kterých bylo 769, což bylo o deset procent více než loni. "Stavebnictví je důležitým ekonomickým ukazatelem. Letošní veletrh jako barometr stavu oboru ukazuje na mírné zvýšení poptávky a nastupující růst," uvedl generální ředitel Veletrhů Jiří Kuliš. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) v ČR Václava Matyáše jsou firmy za mírně zlepšující se čísla rády. "Ekonomická krize působila nejdéle právě ve stavebnictví a zanechala velmi hluboké dopady, se kterými bude nutné se vyrovnávat" uvedl. Kritizoval také bývalou vládu Petra Nečase (ODS), která výrazně seškrtala investice a zastavila mnohé stavby. "Tento přístup způsobil výpadek stavební produkce za šest let ve výši 565 miliard korun, což je více než roční produkce nejúspěšnějšího roku 2008," uvedl Matyáš. Předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Pavel Křeček věří, že letošní rok bude znamenat obrat k lepšímu.

Na stavebních veletrzích v Brně se od středy představilo v Brně 769 firem z 20 zemí. Nárůst počtu vystavovatelů byl proti loňsku zhruba desetiprocentní. Firmy se představily na téměř 20.000 metrech čtverečních výstavní plochy.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je stavební veletrh dlouhodobě problematické téma. "Je obrazem oboru a vývoje ekonomiky," uvedl Kuliš. Letošní ročník podle něj znamená mírné oživení oproti dramatickému poklesu, který byl patrný od roku 2008. Podle něj lidé na místě dostanou odborné poradenství z první ruky. "Veletrh by měl také dokumentovat inovační proces v oboru," uvedl Kuliš. Stavební veletrh IBF pokrývá prakticky všechny obory stavebnictví. Například v oboru střešní krytiny budou v Brně všechny významnější firmy, jako Heluz, Wienerberger nebo Xella, který vyrábí produkty pod značkou Ytong. Naopak velké stavební firmy se tradičně na veletrhu neprezentují.

Stavební veletrhy doprovází veletrh nábytku Mobitex. Nábytkáři se představí v pavilonu F, stavebnictví bude v pavilonu P a na přilehlých plochách. Navíc obsadí další pavilon firma Ptáček. "Letos se také věnujeme ve větší míře osvětlení domácnosti," uvedl ředitel Stavebních veletrhů Radim Tichý. Stavební veletrhy potřetí doplní přehlídka dřevostaveb. České stavebnictví dosáhlo loni mírného oživení o 2,3 procenta a prolomilo tak předchozí pětiletou krizi s každoročním poklesem výkonů. Při srovnání s vrcholem v roce 2008 však jde o pokles stavební produkce o 22,1 procenta.

Nová zelená úsporám na Stavebních veletrzích IBF

Státní fond životního prostředí ČR letos opět představí své programy Nová zelená úsporám a Operační program Životní prostředí na výstavišti v Brně

Expozice SFŽP ČR je umístěna v pavilonu P brněnského výstaviště, stánek č. 164. Denně zde jsou připraveni odborníci ze státního fondu k individuálním konzultacím se zájemci o podporu a rovněž informace týkající se Operačního programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám. Každý den probíhají přímo na stánku krátké prezentace programu Nová zelená úsporám. Tyto prezentace začínají vždy v 13.00 hodin a pak v každou celou hodinu. Na veletrhu proběhne i odborný seminář NZÚ.

Více informací k získání volného voucheru k jednorázovému vstupu na veletrh zdarma naleznete ZDE

Stavební veletrhy začínají ve středu a skončí v sobotu. V závěrečný den se koná Den dřevostaveb. Akce má celostátní působnost. Po celé zemi představí členové Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) 30 vzorových a referenčních domů. "Den otevřených dveří tuzemských dřevostaveb se tak stane pro širokou veřejnost vhodnou příležitostí seznámit se s kvalitními a moderními nízkoenergetickými domy na bázi dřeva, s jejich konstrukcí, vlastnostmi a se samotnou technologii výstavby," uvedl předseda asociace Vratislav Blaha. Seznam všech otevřených domů včetně adres a kontaktů je zveřejněn na webu ADMD. Brněnský program se uskuteční v Centru vzorových domů, které s výstavištěm sousedí.

 

Autor a zdroj článku: ČTK, a portál novazelenausporam.cz

Fotozdroj BVV - Veletrhy Brno

 



Rubriky článků