hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Státní fond chce podpořit bytovou výstavbu miliardou korun

13. 11. 2014

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) chce podpořit výstavbu bytů úvěry až za miliardu korun, jeho výdaje příští rok vzrostou na 2,188 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes schválil sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Už v září návrh schválila vláda, posvětit ho musí i poslanci. Rozpočet SFRB na příští rok počítá s příjmy 886 milionů korun. Z toho 656 milionů korun budou splátky z poskytnutých úvěrů a sto milionů úroky z poskytnutých úvěrů.

 

Výdaje mají podle rozpočtového návrhu překročit 2,18 miliardy korun. Kromě úvěrů fyzickým a právnickým osobám na bytovou výstavbu za více než miliardu korun spolkne přes 790 milionů korun výplata úrokových dotací k úvěrům na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010.

Také aktuální návrh rozpočtu SFRB ve výdajové části nepočítá s přímými dotacemi na podporu bydlení. Fond bude nové podpory poskytovat pouze v návratných formách úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů. Jedinou formou dotací bude pomoc mladým lidem, kterým se při narození dítěte sníží jistina a vyplatí příslušná roční část závazků vzniklých v rámci programu Panel. Celkem by snížení jistiny mělo dosáhnout až 60 milionů korun.
V příštím roce by mělo pokračovat poskytování úvěrů z fondů EU prostřednictvím programu JESSICA. V rámci první testovací fáze má Česko do konce příštího roku k dispozici celkem 609 milionů korun. "Předpokládáme, že v příštím roce dojde k čerpání 377 milionů korun. Tím dojde k vyčerpání celé této částky," prohlásila před členy poslaneckého výboru ředitelka SFRB Eva Helclová.

SFRB hospodaří převážně s vlastními penězi, ze státního rozpočtu požaduje zhruba čtvrt miliardy korun. V příjmech však počítá pouze s proplacením skutečných výdajů určených na poskytování nenávratných dotací za celkem 129 milionů korun.
Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje finanční prostředky určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů EU. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

 

Zdroj a autor textu: ČTK



Rubriky článků