hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Při zateplování je nutné myslet i na střechu

7. 8. 2014

Dle propočtů Sdružení EPS ČR je, u nezatepleného domu, únik tepla obvodovými stěnami zhruba na úrovni 30 %, okolo 20 % uniká okny a přibližně stejné množství větráním netěsnými okny, podlahami uniká cca 10 % a střechou prostupuje asi 20 %.  Zatímco o únicích stěnami a okny se běžně mluví, o střeše už to tak běžné není. Avšak 20%, tepla, které se střechou prostupem ztrácí, není málo. Je to proto, že teplý vzduch, který je lehčí než studený, přirozeně stoupá vzhůru a uniká nezateplenou střechou ven. Tento přirozený fyzikální proces tak zvyšuje energetickou náročnost budovy. Rekonstrukce paneláků je proto čím dál tím častěji našimi zákazníky žádána.


KASTEN, ilustrační foto zateplováníObr.: Zateplování panelového domu, zdroj KASTEN spol. s.r.o.

Někteří investoři, ač chtějí ušetřit na energiích, volí z nedostatku financí, nekomplexní zateplení panelových domů a spokojí se pouze s výměnou hydroizolace. Snížení úniků tepla se však nejvíc projeví při kompletním zateplení, vč. střechy. Komplexním zateplením lze ročně ušetřit 50 až 70 % procent nákladů na teplo. Zateplení střechy zamezí únikům tepla v zimě a přehřívání v létě, avšak má ještě jednu významnou přidanou hodnotu. Umožňuje upravit podkroví či půdní prostory pro bydlení.

Při zateplování střechy je nezbytné přihlížet k tomu, zda jde o střechu šikmou nebo plochou. Zásady uplatnění tepelné izolace jsou v podstatě stejné, ale rozdíly vznikají zejména kvůli jiné konstrukci šikmých a rovných střech jakož i rozdílnému druhu hydroizolační vrstvy nebo střešní krytiny.

Při tradičním postupu zateplení fasád by pěnový polystyren či minerální izolace měl mít tloušťku 25 cm a více. Zateplení, resp. izolace energeticky pasivních domů vyžaduje vyšší hodnoty, tloušťku izolantu i nad 40 cm. Vždy je třeba vycházet z Průkazu energetické náročnosti budovy - komplexního hodnocení objektu z energetického pohledu či Energetického auditu.
KASTEN, ilustrační foto zateplováníObr.: Zateplování panelového domu, zdroj KASTEN spol. s.r.o.

Výhody

Úspory a tepelná pohoda na dlouhá léta. Díky moderním materiálům může zateplená střecha chránit dům před fyzikálními vlivy (teplý vs. studený vzduch) několik generací.

Teplotní stabilita. Zateplená střecha zamezí tepelným mostům i zatékání a hlavně v půdním prostoru vytvoří optimální, stabilní klima. Což znamená příjemné pocity, pokud jde o teplotu, v létě i v zimě.

Úspory. Izolace střechy sníží prostup tepla až o 50 %. To znamená, vedle příjemných pocitů, významnou úsporu na nákladech na vytápění.

Hodnota objektu.  Užitná hodnota domu se zateplením střechy zvýší.

Kvalita bydlení. Úspora nákladů a vyrovnaná celoroční teplotní pocitová rovnováha významně zvýši pohodu bydlení a jeho komfort.     

Nezbytná podmínka. Zateplování střechy by měli provádět jen zkušení odborníci, kteří vyberou ten nejvhodnější izolační materiál a zvolí optimální postup.  Pak se investice do zateplení střechy dlouhodobě vyplatí.

Autor článku: Ing. Aleš Kocourek, jednatel společnosti KASTEN
(nasbíral za 19 let, po které se revitalizaci, rekonstrukci a zateplování bytových domů věnuje, nesčetně zkušeností. A také dostal mnoho děkovných dopisů.)

KASTEN, spol. s r.o., je členem Cechu pro zateplování budov, držitelem certifikátu ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001, držitelem Osvědčení odborné způsobilosti k provádění ETICS. V roce 2010 společnost získala titul Firma roku 2010 Středočeského kraje. V roce 2013 získala v rámci CZECH TOP 100 ČEKIA Stability Award 2013 s hodnocením AA (vynikající).

 

___________________________________

Kontakty:

KASTEN spol. s r.o.
Větrná 145, 277 11 Neratovice – Byškovice
Tel: +420 318 647 150; +420 318 647 152
e-mail: info@kasten.cz;
www.kasten.cz

 



Rubriky článků