hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Aktuality

Stavebnictví letos poroste, musí ale pomoci stát, tvrdí analytici

10. 6. 2014

České stavebnictví, které podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v dubnu meziročně vzrostlo o osm procent, bude pokračovat v růstu po celý letošní rok, odhadují analytici. Bez pomoci státu a investic do infrastruktury se však podle nich sektor neobejde.



Ilustrační foto, stavebnictví"Stavebnictví zůstane v černých číslech nejspíše i v dalších měsících, neboť se stále bude srovnávat s extrémně nízkými výsledky z loňského prvního pololetí," prohlásil analytik ČSOB Petr Dufek, podle něhož jasný obrat k lepšímu nastane teprve tehdy, až se začnou zvyšovat i nové zakázky, kterých se stále ještě nedostává. Právě v oblasti zakázek má největší slovo stát a veřejný sektor, právě na jejich investiční aktivitě je další osud stavebnictví závislý. Stavaři jsou přitom v očekáváních optimističtí. "Nadějně pro stavební obor vypadají přísliby investorů z veřejného sektoru, kteří deklarovali záměr realizovat velké stavební zakázky, zejména v oblasti dopravní infrastruktury. Jejich odhodlání by mohlo pomoci nejen stavebnictví, ale celkově české ekonomice. Na stavební zakázky totiž navazuje celá řada dalších profesí, které musely zároveň se stavebnictvím utlumit svoji aktivitu," poznamenal prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Ilustrační foto, stavebnictvíPodle Jiřího Vacka, ředitele analytické společnosti CEEC Research, která stavební trh v Česku dlouhodobě sleduje, by měly výkony sektoru letos dosáhnout 390 miliard korun. "Další vývoj bude záviset zejména na tom, jestli se vládě podaří udržet růst objemu nových stavebních zakázek financovaných z veřejných zdrojů (za leden-duben růst o 63,3 procenta), zda privátní investoři získají důvěru v růst ekonomiky a rovněž jestli se podaří zlepšit čerpání EU dotací na vybrané stavby," vyjmenoval důležité faktory Vacek. Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub však upozornil, že k návratu k předkrizovým hodnotám je stále velmi daleko. "Soukromí investoři jsou velmi opatrní v tom, do jakých projektů investují, a prozatím se žádný stavební boom nechystá. Ukazuje to i počet stavebních povolení a jejich cena. Obě hodnoty jsou totiž meziročně menší," uvedl Kozub.

Zotavování stavebnictví navíc mohou zarazit i různé externí vlivy, například legislativní změny. "Jakýkoliv šok či překážka například v podobě v současnosti chystaného zákona o EIA neboli posuzování vlivů na životní prostředí může celému sektoru způsobit ještě větší škody a totálně jej ochromit," upozornil šéf developerské společnosti Ekospol Evžen Korec, podle nějž odvětví připomíná pacienta, který by bez podpůrných přístrojů dávno zemřel. České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50.000 lidí. Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví hlavně díky příznivé zimě pomalu chytá druhý dech.

 

Zdroj a autor článku: ČTK



Rubriky článků