hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Nová zelená úsporám - rady a tipy

NZÚ bilancuje: 21 tisíc zájemců, proplaceno 1,2 miliardy korun na stavby

20. 1. 2017

NZÚ bilancuje: 21 tisíc zájemců, proplaceno 1,2 miliardy korun na stavby, uživatelsky vylepšený systém a do nového roku eko-novinky

Nová zelená úsporám významně podporuje domácnosti i českou ekonomiku. Za tři roky fungování programu podali zájemci přes 21 tisíc žádostí o dotaci. Vyplaceno jim bylo už přes 1,2 miliardy korun. Jen za rok 2016 hlásí NZÚ 8 046 zájemců o dotaci v celkové výši téměř 1,9 miliardy korun. K zájmu o dotace přispěly i loňské úpravy programu, podpora fotovoltaických systémů a především kontinuální možnost požádat o dotaci kdykoliv do roku 2021. Nová zelená úsporám potvrzuje, že jde o jeden z nejefektivnějších národních programů.

 

„Upravili jsme NZÚ pro větší komfort žadatelů. Každý si tak může naplánovat čerpání peněz z programu podle svých potřeb a finančních možností a dotovaná opatření realizovat i na etapy. Po čerpání jedné dotace si klidně může zažádat o další,“ popisuje výhody kontinuální výzvy ministr životního prostředí Richard Brabec. A dodává: „Poté, co jsme loni v říjnu otevřeli průběžnou výzvu v NZÚ pro rodinné domy, pokračujeme letos průběžnou výzvou i pro pražské bytovky.“

V programu již byly otevřeny tři výzvy pro majitele rodinných domů a tři pro majitele či stavitele bytových domů s tím, že příjem žádostí ve třetí výzvě pro bytové domy začne v lednu 2017. Celkem bylo v programu přijato více než 21 tisíc žádostí s požadovanou podporou téměř 4,9 miliardy korun, jak ukazuje tabulka níže. Z těchto žádostí bylo více než 18 tisíc schváleno. Dotace byla vyplacena více než 9 tisícům projektů a to v celkové výši přes 1,2 miliardy korun.

Celkový přehled žádostí o podporu NZÚ (PDF, 35 kB)

Hity NZÚ: zateplení, výměna zdroje tepla a instalace solárů. Největší zájem hlásí MSK, Středočeský a Jihomoravský kraj

V oblasti rodinných domů je největší zájem o dotace na zateplení, a to jak v počtu podaných žádostí, tak co se výše požadované dotace týče. V těsném závěsu následují žádosti o výměnu zdroje tepla a instalaci solárních systémů. Již tradičně nejvíce žádostí pochází z Moravskoslezského, Středočeského a Jihomoravského kraje. Průběžný příjem žádostí i jejich rychlá administrace přispěly ke zrychlení vyplácení podpory. Jen v letošním roce byla proplacena dotace u více než 5 850 projektů ve výši přesahující jednu miliardu korun. Celkem bylo v programu 9 tisícům žadatelům vyplaceno více než 1,2 miliardy korun.

NZÚ - vyplacené žádosti (PDF, 88 kB)

2017 podpoří pasivní a nulové stavby, zelené střechy a teplo z odpadních vod

Již 9. ledna 2017 startuje příjem žádostí o dotaci na výstavbu nízkoenergetických bytových domů. „Touto podporou chceme motivovat stavebníky k výstavbě energeticky úsporných bytových domů, kterých je v České republice zatím stále málo,“ komentuje ministr Brabec.

Vstřícným krokem vůči žadatelům je i rozšíření nabídky dosud podporovaných opatření o výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadních vod. „Výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadních vod nově podporujeme současně se zateplením jak u stávajících rodinných domů, tak u nových rodinných a bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Úprava podmínek se dotkne i podpory solárních systémů, které nově umožňují dotovat využití fotovoltaických střešních krytin nebo fasádních systémů tam, kde není optimální volit standardní FV panely.

I v roce 2017 bude SFŽP ČR pořádat ve spolupráci s úřady místních samospráv semináře pro žadatele či zájemce o dotaci z programu. Odborníci z Fondu budou k dispozici i na výstavách a veletrzích po celé republice. Kromě těch větších, jakým je např. únorový For Pasiv, lze jmenovat stavební výstavu Stavíme, bydlíme nebo výstavu Stavitel v Lysé nad Labem. Bližší informace o pořádaných seminářích a účastech na veletrzích naleznete na webových stránkách programu.

NZÚ spoří energie

Program Nová zelená úsporám je nejefektivnějším programem v České republice zaměřeným na úspory energie v budovách pro bydlení. Úspory v konečné spotřebě energie u rodinných domů vykazují 861 TJ na poskytnutou 1 miliardu korun z programu Nová zelená úsporám. Program je financován z výnosů z emisních povolenek, s nimiž ČR obchoduje na evropském trhu. O výnosy z prodeje se rovným dílem dělí program Nová zelená úsporám a Ministerstvu průmyslu a obchodu.


Zdroj textu: TZ Ministerstvo životního prostředí, oficiální web Nová zelená úsporám
Logo Ministerstvo životního prostředíLogo dotačního programu Nová zelená úsporám


Rubriky článků