hledám zateplení hledám firmu hledám radu Vizualizace fasády

Zelená úsporám - zateplování staveb

Vždy se najdou cesty, jak ušetřit peníze i přírodu

20. 5. 2019

Každodenní život, tak jak ho vedeme, představuje velkou spotřebu energie. Naše domovy dnes potřebují o 37 procent energie více, než tomu bylo v roce 1980. Kdybychom k tomu nepoužívali úsporné technologie, bylo by to ještě mnohem více.



Přestože ale celková spotřeba našich domácností v posledních letech dramaticky narostla, v přepočtu na jednotlivou domácnost se nároky na energii naopak o 10 procent snížily – a to právě díky úsporným technologiím, které dnes máme k dispozici. Není vůbec od věci sledovat nejnovější průkopnické i inovované osvědčené trendy: mohou nám velmi výrazně snížit výdaje za domácnost, a navíc jsou šetrné k životnímu prostředí. Podívejme se alespoň na některé z nich.

Větrný generátor a solární panely na domě


Solární panely

Solární panely nepředstavují zrovna malou počáteční investici, ale když vezmeme v potaz čistotu a nízkonákladovost jejich provozu, i přes několikaletou návratnost se vyplatí si je na dům nainstalovat. Pokud budeme mít na domě kompletní solární elektrárnu, může nám pokrýt potřebu veškeré energie, kterou k provozu domácnosti potřebujeme. Nemusíme na to ale jít tak ve velkém a můžeme si nainstalovat třeba jen solární ohřívač vody: i ten nám mnoho ušetří a finanční návratnost je v jeho případě mnohem kratší.

Další nadějnou technologií, která by mohla ušetřit nemalou část z výdajů za domácnost, jsou nové sušičky na prádlo. Ke svému provozu využívají cyklus tepelného čerpadla, čímž získávají horký vzduch, kterým následně vysoušejí prádlo. Ve srovnání s běžnými sušičkami jsou jejich nároky na energii až o 60 procent nižší.

Větrný generátor

Když se řekne větrný generátor, první, co si nejspíš představíme, jsou řady obřích větrníků otáčejících svá gigantická kola na mořských březích či na pláních otevřených vichrům.Na dům si ale můžeme pořídit malou verzi takové větrné turbíny. Jejich ceny se výrazně liší a jsou odvislé od toho, jak si turbínu pořídíme. Můžeme si ji vyrobit sami ze součástek, které si nakoupíme, či sestavit coby zakoupenou stavebnici nebo si ji nechat profesionálně nainstalovat od někoho, kdo se tím zabývá. Kolik energie nám větrná turbína bude dodávat, se pohybuje v rozmezí stejně velikém jako její pořizovací cena: od 10 až 15 procent z malých stavebnicových modelů po 90 procent z velkých a drahých větrných generátorů.

Magnetické ledničky jsou jinou rodící se technologií. Využívají schopnosti magnetů zvyšovat či snižovat teplotu v závislosti na tom, jak se mění jejich magnetické pole. Posledních sto let využívají lednice ke svému provozu procesy, jež nejsou k životnímu prostředí nijak šetrné. Magnetické ledničky naopak fungují na principu vodního chlazení, díky kterému spotřebovávají méně energie a jsou k přírodě šetrnější.


Systémy na sběr dešťové vody

Systémy na sběr dešťové vody jsou až neuvěřitelně jednoduché mechanické systémy napojené na okapové svody nebo jiná zařízení svádějící ze střech domů dešťovou vodu, kterou pak coby vodu užitkovou uchovávají v sudech či nádržích. Takovou vodu pak můžeme použít třeba na zalévání záhonů a splachování záchodu. Tyto systémy jsou velmi levné, pokud si je sami vytvoříme a zavedeme. Pokud si je necháme nainstalovat odbornou firmou, budou nás pochopitelně stát mnohem více. Finanční návratnost takového počinu se různí stejně tak jako jeho pořizovací cena, ovšem jeho ekologické dopady jsou obrovské. Stačí, když si představíme, že každé vyčurání nespláchneme vodou pitnou, ale dešťovou.

Sběr dešťové vody


Zateplení a dvojitá okna

Zhruba 10 procent energie navíc zaplatíme, když nemáme dobře zateplený dům. Jako ve všech ostatních případech se výdaje na zateplení domu obrovsky liší a od toho odvisí i finanční návratnost takové investice, ale v dlouhodobém horizontu se vyplatí. Ještě mnohem více – až 25 procent energie nám z domova utíká, když máme jednoduchá anebo nedostatečně zatmelená okna. Přesklít všechna okna v domě na dvojitá samozřejmě nestojí málo peněz, ale i to se vzhledem k velkým úsporám energie v dlouhodobém výhledu vyplatí. Levnějším řešením může být plastová fólie, kterou může me okna přelepit, a zlepšit tak jejich těsnicí schopnosti. Fólie nám určitě nevydrží tak dlouho jako dvojitá okna, ale na druhou stranu představuje nesrovnatelně menší finanční vklad.


Monitor spotřeby energie

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak ušetřit energii, je pořídit si monitor její spotřeby. Takové domácí monitory jsou levné, jejich instalace není složitá a umožňují nám kdykoliv zjistit aktuální spotřebu. Domácí monitory energie fungují tak, že je připneme na kabel, který k nám domů přivádí elektřinu. Monitor pak bezdrátovým signálem přenáší údaje o spotřebě energie na displej. Finanční návratnost takového zařízení je velmi krátká a podle výzkumů prováděných ve Velké Británii mohou tyto domácí monitory ušetřit 10 až 15 procent roční spotřeby energie.


Monitor spotřeby energie

Zásuvková čidla

Chytrá zásuvková čidla, tzv. smart power strips, jsou jednoduchou a elegantní obranou proti energetickým upírům. Energetičtí upíři jsou zařízení zapojená do zásuvek, která přestože jsou vypnuta či plně dobita, nepřestávají odebírat energii. Ve Spojených státech se jim dává za vinu dokonce až 20 procent proplýtvané energie. Zásuvková čidla vycítí energetickou potřebu zařízení a odpojí ho, když není používáno nebo dosáhlo plného nabití. Energetická upířina se tím zredukuje téměř na nulu.


Ultraefektivní tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla nové generace dokážou ohřát nebo ochladit náš domov tím, že v něm přemisťují vzduch z jednoho prostoru do druhého. Je jich hned několik druhů. Rezidenční multifunkční palivové čerpadlo dokáže snížit základní spotřebu energie až o 30 procent. Tepelné čerpadlo a klimatizace v jednom poháněné zemním plynem používá ke svému provozu hořák produkující velmi nízké emise a další zařízení a postará se nám doma o topení, chlazení i teplou vodu. A nakonec jmenujme levné plynové tepelné čerpadlo, které nám ve srovnání s konvenčními systémy vytápění ušetří 30 až 45 procent nákladů na topení.




Zdroj: časopis Priorita



Zajistíme energetické posouzení stavby

Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací na zelenou úsporám a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Naše kapacity se rychle plní a stále držíme nízké ceny za energetické posouzení stavby. Oslovte nás přes kontaktní formulář.
Máte dotaz? Zeptejte se, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Nová zelená úsporám
Rubriky článků